Wikipedija:Pouzdani izvori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
sređivanje
nastavak prevođenja sa en.wiki
Red 27:
 
Kada se ističe potreba da izvori budu objavljeni to se uobičajeno vezuje za izvore u vidu tekstualnih informacija. Međutim, audio, video i multimedijalni sadržaji koji su zabeleženi, emitovani, distribuirani ili arhivirani takođe mogu ispuniti kriterijume koji ih svrstavaju u pouzdane izvore. Poput tekstualnih izvora, medijski izvori takođe moraju biti stvoreni od strane pouzdanih neutralnih autora i propisno citirani uz mogućnost provere upoređivanjem sa obavezno arhiviranim materijalom. Poželjno je, ali ne i obavezujuće, da arhivirani materijal bude dostupan putem interneta.
 
== Neke vrste izvora ==
 
Ukoliko su raspoložive, naučne publikacije koje su bile predmet naučnog preispitivanja, naučne monografije i tekstovi su obično najpouzdaniji izvori. Međutim, treba imati u vidu da neki naučni materijali mogu biti prevaziđeni i zastareli u poređenju sa alternativnim teorijama, ili mogu biti kontroverzni u pojedinim relevantnim oblastima. Zbog bi informacije iznete u člancima trebalo da budu u što većoj meri potkpepljene tekstovima koji opisuju savremeni naučni konsenzus, ukoliko on postoji.
 
Pouzdani nenaučni izvori takođe mogu biti upotrebljeni u člancima koji obrađuju naučnu tematiku ukoliko je reč o tekstovima visokog kvaliteta koji opisuju postojeći naučni konsenzus.
 
Odluka o tome koji će je izvor najbolje koristiti zavisi od konteksta. Ukoliko postoji neslaganje između pojedinih izvora, potrebno je informacije u tekstu članka pripisati konkretnim izvorima.
 
== Vidi još ==