Roland Freisler – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 94:
 
==Upoznavanje s nacizmom==
 
Iako su nacisti jasno obznanili kako su oštri neprijatelji [[marksizam|marksizma]], Freisler se priključio stranci u srpnju [[1925.]] godine. Registrirao se kao član broj 9679.<ref>Guido Knopp, op. cit., p. 222.</ref> Freisler je obavljao nekoliko lokalnih političkih funkcija, a bio je i zastupnik u provincijskom parlamentu u pruskoj provinciji [[Hessen-Nassau]]. Istovremeno, Freisler je služio kao branitelj velikom broju članova tada rastuće stranke na procesima koji su se nerijetko vodili protiv njih. Ubrzo je postao i član [[SA]]-a, ali se nakon tzv. "[[Röhmov puč|Röhmovog puča]]" distancirao od te organizacije. Freislerov će politički utjecaj rasti s vremenom, tako da će ubrzo postati i zastupnik u Pruskom parlamentu, a na koncu i u [[Reichstag]]u.
 
Ipak, Freisler, unatoč svom usponu, nije bio među omiljenijim članovima stranke. Godine [[1927.]], [[Karl Weinrich]], [[Gauleiter]] tadašnjeg nacističkog okruga Kurhessen, opisao je Freislera na vrlo nepovoljan način prilikom jednog izvještaja poslanog središnjici stranke u [[München]]:
 
{{citat|Retorički, on je dorastao našim najboljim govornicima, ako ih nije i nadišao. Iako na mase ima iznimnog utjevaja, među intelektualcima nije omiljen. Partijski drug Freisler je iskoristiv samo kao govornik. Za bilo koju čelnu poziciju je neprikladan, pošto je nepouzdan i često mijenja raspoloženje.}}
 
==Freisler i Hitler==