Mahajamba – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n / č
 
m bolja karta
Red 17:
}}
Rijeka '''Mahajamba''' je rijeka na sjeverozapadu [[Madagaskar]]a od 298 km,
<ref name=bok>[http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:KoeYmHYOyWsJ:www.madadoc.mg/v02045_RIV.pdf+Rivers+of+Madagascar&hl=hr&gl=hr&pid=bl&srcid=ADGEESh9lLje1Ow60b-2hQzy_NktQN7CF8Bg1ZgLK8QMLHpAc1dR1J6kGLxfx11bNtynZ0Pj5TMffFyXZVzJKybOdqUftqK6uTwTEiVhAKNcWb3yHSPTOG12egO7OmNe6RGT75LFfZLO&sig=AHIEtbT4ayNznDBwhNPqlfB2jXKIv1UaCw M. Aldegheri: Rivers and streams on Madagascar, na portalu google books (pristupljeno: 6. 9. 2011.)]</ref> koja uvire u [[Mozambički kanal]] kod ''Zaljeva ahajambaAhajamba''. Njen sliv iznosi oko 9 750 km².
 
== Geografske karakteristike ==
Rijeka ''Mahajamba'' izvire na visoravni Anjafi, iz jezera Amparihinandriambavi, na oko 1 100 m nadmorske visine. <ref name=bok/>Potom teče smjerom od juga ka sjeveru s prilično strmim padom od 8 m/km, prvih 60 km.
Taj nagib smanjuje se malo smanjuje od mjesta Tsaratanana, nakon čega se opet povećava pri prelasku zapadnog ruba visoravni (oko 200 m preko 26 km, ili 7,6 m/km). Tad joj se mijenja geološki sastav korita (nailazi na sedimentno tlo) i smanjuje nagibprotok na 70 cm/km.
Ova nagla promjena padavodostaja rijeke i njene protočnosti, vjerojatni je uzrok zbog kojeg vode rijeke ''Kamora'', njene lijeve pritoke preuzimaju većinu vode Mahajamba za niskog vodostaja.<ref name=bok/>
 
Od ušća rijeke Kamoro istočno od Tsaramandrosa u regiji Morafeno, vode Mahajamba teču i nadalje prema [[Mozambički kanal|Mozambičkom kanalu]], ali kojiput teču po vlastitom koritu (za visokog vodostaja) u smjeru sjevero zapada, ali za niskog vodostaja teku po koritu ''Kamora'' u [[Rijeka Betsiboka|Betsiboku]] prema jugo zapadujugozapadu. Tako da je bilo teško razdvojiti ta dva sliva, zbog tog se računa da je njihovo porječje, najveće u Madagaskaru jer obuhvaća 63. 450 km².<ref name=bok/>
[[datoteka:MadagascarRijeke riversmadagaskara.svg|thumb|left|240px|Karta rijeka Madagaskara (Mahajamba je na karti lijevo)]]
Korito Mahajambe ima velik kapacitet protočnosti, ali kad joj se smanji pad - onda joj se smanji i protočnost, tako da je za niskog vodostaja, gotovo sva njezina voda teče u korito rijeke ''Kamora'' i s njim dalje preko rijeke [[Rijeka Betsiboka|Betsiboke]] do mora.
 
Od [[1903]]., korito Mahajambe se stabiliziralo, zbog velikih nanosa erodirane zemlje, i rijeka teče svojim koritom do ''Zaljeva Mahajamba'', i svoje [[delta|delte]]. Međutim Mahajamba bi mogla ponovno poteći starim pravcem kod ekstremno visokog vodotoka rijeke Kanioro. U svom donjem toku vode rijeke su jako [[mulj]]evite i gotovo crvene boje.
 
Udaljenost od ušća Kamora u Mahajambu, do ušća Kamora u rijeku [[Rijeka Betsiboka|Betsiboku]] kod Ambato-Boenija je 145 km.
 
== Pogledajte i ove stranice ==
*[[Rijeke Madagaskara]]
 
== Bilješke ==
Linija 40 ⟶ 43:
 
<!--interwiki -->
 
<!--interwiki -->
[[en:Ikopa River]]
[[pl:Ikopa]]