Whoopi Goldberg – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hr.wiki
 
mNema sažetka izmjene
Red 1:
 
{{stil pisanja}}
{{izvor}}
{{Filmski umjetnik
|ime = Whoopi Goldberg
Linija 31 ⟶ 30:
}}
 
'''Whoopi Goldberg''' ([[13. studenog]] [[1955]].), je američka [[glumica]], [[komičarka]], i tv-voditeljica i [[oskar]]ovka.
 
Rođena je i odrasla kao '''Caryn Elaine Johnson''', od majke [[učitelj]]ice i medicinske sestre i oca [[svećenik]]a. Živeći sa samohranom majkom na [[Manhattan]]skoj četvrti [[Chelsea, Manhattan|Chelsea]] nakon odlaska oca, vrlo rano se naučila boriti za sebe.Prije glumačke karijere,radila je kao bankovna činovnica i posmrtna kozmetičarka.
Živeći sa samohranom majkom na [[Manhattan]]skoj četvrti [[Chelsea, Manhattan|Chelsea]] nakon odlaska oca, vrlo rano se naučila boriti za sebe.Prije glumačke karijere,radila je kao bankovna činovnica, i posmrtna kozmetičarka.
 
Okušala se i u stand-up komediji pod imenom Whoopi cushion. (Jastuk za vjetrove), a [[prezime]] Golberg uzela je zbog svojih židovskih predaka.
 
Nastupajući na [[Broadway]]u, zapazio ju je i legendarni[[ Steven Spielberg]]. Već za drugi film, "[[Boja purpura (1985)|Boja purpura]]", nominirana je za Oscara kao najbolja sporedna glumica, a njenu glumu su svi hvalili. Za ulogu Oda Mae Brown u filmu "[[Duh (1990)|Duh]]" dobila je Oskara, postavši drugom Afroamerikankom kojoj je to uspjelo, i to 50 godina nakon [[Hattie McDaniel]].
Druga je Afroamerikanka koja je dobila Oskara u više od 50 godina. Prva je bila [[Hattie McDaniel]].
Za ulogu Oda Mae Brown u filmu "[[Duh (1990)|Duh]]" dobila je Oskara.
 
Udavala se tri puta i ima kćer Alexandreu koja joj je podarila troje unučadi.
 
Jedno vrijeme bila je u vezi sa Tedom Dansonom.
U karijeri je glumila u preko 150 filmova, te je jedna od samo trinaestero glumaca koji su osvojili nagrade Oscar, [[Emmy]], [[Grammy]] i [[Tony]].
Linija 50 ⟶ 47:
 
== Vanjske poveznice ==
* {{imdb imename|id=00155|imename=Whoopi Goldberg}}
 
{{Oscar za najbolju sporednu glumicu}}