The Untouchables: Razlika između izmjena

Dodano 2.635 bajtova ,  prije 15 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: {{otheruses}} {{Dablink|Za ostala značenja izraza Nedodirljivi v. Nedodirljivi (razvrstavanje)}} '''Nedodirljivi''' (engleski ''The Untouchables''), na prostoru bivše Jugosla...)
 
Nema sažetka izmjene
 
'''Nedodirljivi''' ([[engleski]] ''The Untouchables''), na prostoru bivše Jugoslavije također poznati i pod nazivima '''''Nesalomivi''''' i '''''Neslomljivi''''', je naziv za grupu od 11 agenata američke federalne vlade na čelu s [[Eliot Ness|Eliotom Nessom]] koji su početkom [[1930-e|1930-ih]], provodeći režim [[Prohibicija (SAD)|Prohibicije]], suzbijali proizvodnju i distribuciju alkoholnih pića u [[Chicago|Chicagu]], što je za posljedicu imalo kraj vladavine zloglasnog gangsterskog vođe [[Al Capone|Ala Caponea]].
 
Grupa je nastala [[1929]]. godine kada je novi američki predsjednik [[Herbert Hoover]] odlučio da federalna vlada pojača napore u svrhu suzbijanja [[organizirani kriminal|organiziranog kriminala]] koji se prethodnih godina naglo razvio zahvaljujući prihodima od krijumčarenja alkohola. Razlog za to je bila sve veća nasilnost kriminalaca, ali i bojazan tadašnjeg američkog establishmenta da će gangsteri sa svojih tradicionalnih ilegalnih aktivnosti početi preuzimati dominaciju u legalnim poslovima i politici. To se najviše odražavalo upravo u Chicagu, gdje je Al Capone svoje ilegalne aktivnosti vodio sasvim otvoreno, prkoseći ne Prohibiciji i federalnoj vladi.
 
Hoover je stoga svom ministru financija [[Andrew Mellon|Andrewu Mellonu]] naložio da preko [[Služba unutrašnjih prihoda SAD|Službe unutrašnjih prihoda]] (IRS) organizira istragu Caponeoveog ilegalnog poslovanja. Plan je bio da se pronađu dokazi o tome da je Capone [[utaja poreza|utajio porez]] i da ga se na temelju toga zatvori.
 
Tim poreznih istražitelja je svoje aktivnosti koordinirao s grupom agenata [[Biro za prohibiciju SAD|Biroa za prohibiciju]] kojoj na čelu bio Ness. Zadatak te grupe je bio vršiti racije u cilju zatvaranja ilegalnih točionica alkoholnih pića, kao i pecara i pivara koje su predstavljale temelj Caponeovog kriminalnog imperija.
 
Ness je odlučio da grupa mora imati malen broj članova, i to posebno odabranih, kako po sposobnostima tako po nesklonosti [[korupcija|korupciji]], koja je u to vrijeme bila uobičajena kako u lokalnoj policiji, tako i redovima samog Biroa za prohibiciju. Ness je ispočetka odabrao 50 agenata, potom smanjio njihov broj na 15, da bi na kraju pod sobom imao samo 11 ljudi.
 
Usprkos malobrojnog ljudstva, Ness se pokazao prilično efikasnim, i samo šest mjeseci nakon formiranja grupe je izvodio spektakularne i uspješne akcije kojima su zaplijenjene ogromne količine alkohola i opreme. Time je Capone počeo gubiti značajna financijska sredstva, a time postupno i mogućnost da podmićivanjem vodećih lokalnih političara i sudaca osigura zaštitu od sudskog progona.
 
Ness se pokazao i neobično spretnim po pitanju odnosa s javnošću, te je njegovao dobre odnose s novinarima. Dobro je iskoristio bezuspješni pokušaj Caponeovih ljudi da ga podmite te o njemu izvijestio javnost, nakon čega su novinari njegovoj grupi prišili nadimak Nedodirljivi, aludirajući na njihovu nepotkupljivost.
 
[1931]. godine je Capone tako izveden na sud, proglašen krivim i osuđen na 11 godina zatvora, što je označilo kraj njegovog imperija. Nakon toga su Nedodirljivi rasformirani.
 
==Vanjski link==