Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band – razlika između verzija

nema sažetka uređivanja
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
infokutija
Nema sažetka izmjene
Red 25:
| Misc =
}}
'''Sgt. Peper`s Lonely Hearts Club Band''' je osmi album britanske rok-grupe [[Bitlsi]]. Sniman je sa pauzama od kraja [[1966.]] do sredine [[1967.]] godine i objavljen [[14. juna]] [[1967.]] godine. Producent je bio [[Džordž Martin]], a studijski inženjer Geof Emerik. Ovaj album, ujedno, ima i najslavniji omot u istoriji [[rokenrol]]a.
== Početak psihodelične ere ==
Red 42:
„Bitlsi“, u gardijskim uniformama, sa duvačkim instrumentima, po prvi put sa brkovima i bradom sastavni je deo svih verzija ovog albuma.
Međutim u [[Sjedinjene Američke Države|američkom]] izdanju, na tome se sve i završava, jer se iza grupe nalazi samo žuti zid.
U [[Velika Britanija|britanskom]] (evropskom) izdanju, iza „Bitlsa“ se nalazi gomila ljudi, značajnih u tadašnjem i prošlom vremenu- među njima su [[Albert Ajnštajn]], [[Karl Marks]], [[Oskar Vajld]], [[Merilin Monro]],... Međutimpa čak i samihsami „Bitlsa“„Bitlsi“ sa izgledom od pre ovog albuma. „Bitlsi“ su željeli da i [[Adolf Hitler]], [[Mahatma Gandhi]] i [[Isus]] budu na omotu, međutim, prijedlog je bio neuspješan, a u slučaju Isusa smatralo se da bi to moglo izazvati kontroverze među brojnim kršćanima, s obzirom na izjavu s početka [[1966.]] da su veći od Isusa, koja je često bila krivo interpretirana.
Pored toga, ispodIspod članova grupe je cvetni dekor sa natpisom “The Beatles”.
Ovakav album, bio je mamac za mnoge teoretičare zavere, pa je ovo ujedno i jedan od najmisterioznijih omota svih vremena.
Ovakav album, bio je mamac za mnoge teoretičare zavere, pa je ovo ujedno i jedan od najmisterioznijih omota svih vremena, ponajviše zato što je jedan od prvih „dokaza“ da je Pol Makartni mrtav. Neki od navoda za tu tezu uključuju da, dok su preostala tri Bitla trodimenzionalni, Pol izgleda kao obični karton, kao i to da se pored cvetnog dekora s natpisom “The Beatles” nalazi drugi cvetni dekor koji prikazuje bas, te da je kip Šive usmeren prema Polu.
 
Fundamentalistički kršćani su primijetiliprimetili da se na omotu albuma (druga osoba prvi red, s izrazitom ćelom) nalazi [[Aleister Crowley]] što je izazvalo njihovo nezadovoljstvo pošto se Crowley bavio okultizmom te ih je navelo na ideju da su „Bitlsi“ bili sotonisti.
 
== Konačni koncept ==
Ceo album vezuje jedna tema, što je bio svojevrsni presedan i time su „Bitlsi“ postali tvorci tzv. „koncept-albuma“. Glavni junak dotične priče je izvesni Bili Širs (koga, zahvaljujući činjenici da mu je pozajmio glas u pesmi “With a Little Help of My Friends”, tumači Ringo Star), koji nakon pompeznog nastupa orkestra „Kluba Usamljenih Srca Narednika Pepera“ skromno najavljuje nastup više „usamljenih srca“, tvrdeći da mu je nakon napornog dana dovoljna „mala pomoć prijatelja“. Potom, u narednim pesmama, „Bitlsi“ komentarišu razne egzistencijalne probleme- od normalnog radnog dana (“Good Morning, Good Morning”), do starosti (“When I`m 64”). doMeđu samepoznatijim smrtipjesmama ije problema oko nje (“Lucy in the Sky With Diamond”, čijakoja početnamaštovito slovagovori reči,o inače,djevojčici dajuLucy nazivu drogezemlji LSD)mašte.
Album zatvara nešto izmenjena (“reprise”) verzija prve pesme, koja se nadovezuje na poslednju, „bis“ pesmu- “A Day in the Life”.
Ceo album prate studijski pridodate ovacije publike i aplauzi.
4.000

izmjena