Razlike između izmjena na stranici "Konstantin IV"

m/м
Svrgavanje uzurpatora Mezezija Konstantin IV je ostvario uz podršku pape [[Vitalijan (papa)|Vitalijana]] (657—672) koji je istovremeno agitovao širom Italije u korist mladog cara. Međutim, rimska i carigradska crkva su u to vreme bile podeljene po pitanju monotelitizma, učenja koje je trebalo da pomiri pravoslavne i monofizite. Kako je to obično bivalo, monotelitizam, koji su propagirali [[Iraklije]] i [[Konstans II Pogonat|Konstans II]] nije donelo kompromis sa monofizitima, već i nove podele unutar pravoslavne crkve, tačnije između rimskog papstva i carigradske patrijaršije. Posle Konstansove smrti monotelitizam je izgubio pređašnji značaj pošto je postalo jasno da su Sirija i [[Egipat]], u kojima je živeo najveći deo monofizita, trajno izgubljen za Vizantiju. Kada je odbijena arabljanska opsada Konstantinopolja, Konstantin IV je otpočeo pripreme na pomirenju unutar crkve.
 
[[SlikaDatoteka:Agatho.gif|levoleft|200p200px|minithumb|'''Papa Agaton''' (678—681), poreklom Grk sa Sicilije, bio je jedan od organizatora Šestog vaseljenskog sabora čiji kraj ipak nije dočekao.]]
 
Car je tokom 678. poslao pismo u Rim tražeći od pape da imenuje poslanstvo od tri episkopa, dvanaest legata i četiri igumana grčkih manastira iz južne Italije i sa Sicilije. O Uskrsu 680. papa [[Agaton (papa)|Agaton]] (678—681) je uspeo da u Rimu održi sinod i usaglasi prisutnih 125 zapadnih episkopa koji su potom definisali stanovišta latinske crkve. Kada su papski poslanici stigli u Carigrad, pod pokroviteljstvom cara Konstantina otpočeo je sa radom [[7. novembar|7. novembra]] 680. godine [[Šesti vaseljenski sabor]] (poznat i kao Treći carigradski sabor). Sabor je na svojoj osmoj sednici 7. marta osudio [[monotelitizam]] kao jeres u skladu sa upravo pročitanim papskim pismom, dok je nešto kasnije raščinjen uporni pristalica monotelitizma, [[Antiohija|antiohijski patrijarh]] Makarije. Vaseljenski sabor je zaključen 16. septembra 681. godine posle osamnaest sednica većanja od kojih je tokom dvanaest, uključujući prvu i poslednju, predsedavao sam car. Konstantin je time obnovio dobre odnose sa rimskom crkvom a Makarije i nekoliko njegovih sledbenika su poslati u Rim gde su do kraja života bili pritvoreni u lokalnim manastiorima. Na kraju, u toku kratkog pontifikata [[Benedikt II|Benedikta II]] (684—685) Konstantin je tradicionalno pravo potvrđivanja izbora novog pape preneo na ravenskog egzarha kako bi ubrzao proceduru izbora rimskog episkopa.