Gwanggaeto Veliki od Goguryeoa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 16:
'''Gwanggaeto Veliki od Goguryeoa''' (374–413) (vl. 391–413) bio je devetnaesti [[monarh]] [[Goguryeo]]a, najsjevernijeg od [[Tri kraljevstva Koreje]]. Njegovo puno [[posthumno ime]] se može grubo prevesti "Najveći kralj, širitelj teritorija na veliko, sahranjen u Gukgangsangu", a što se ponekad krati na Hotaewang or [[Taewang]]. Izabrao je ''Yeongnak'' za svoje [[ime ere]], te se za vladavine zvao '''Yeongnak Veliki'''.
 
Pod Gwanggaetom je država Goguryeo ponovno postala jednom od velikih sila [[Istočna Azija|Istočne Azije]]. Do smrti kralja Gwanggaetoa pod vlašću države Goguryeo se nalazila sva teritorija između rijeka [[Amur (rijeka)|Amur]] i [[Han (rijeka u Koreji)|Han]], odnosno dvije trećine suvremene [[Koreja€KorejeKoreja|Koreje]], [[Mandžurija]], kao i dijelovi današnjeg Primorskog kraja u Rusiji te [[Unutrašnja Mongolija]].
 
Godine 399. se država [[Silla]] pokorila kao vazal državi Goguryeo kako bi se zaštitila od države Baekje. Gwanggaeto je potom zauzeo prijestolnicu Baekjea u današnjem [[Seoul]]u te tako i [[Baekje]] načinio svojim vazalom. Mnogi smatraju kako je Goguryeo pod Gwangagetoom predstavljala jedini slučaj ujedinjenja svia [[Tri kraljevstva Koreje|Tri kraljevstva]].