Hrvatska demokratska zajednica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmene korisnika 193.198.2.9 na poslednju izmenu korisnika 85.141.66.223
Red 1:
'''Hrvatska demokratska zajednica''' je politička stranka desnog centra, koja od [[2003]]. do danas u koaliciji s manjim strankama vlada [[Hrvatska|Hrvatskom]].
 
Osnovana je godine [[1989]]. od radikalnih hrvatskih nacionalista na čelu s [[Franjo Tuđman|Franjom Tuđmanom]], koji su se zalagali za osamostaljenje Hrvatske od tadašnje [[SFRJ]]. S takvim programom je godine [[1990]]. pobijedila na prvim demokratskim izborima i preuzela vlast, te je pod njenim vodstvom godine [[1991]]. Hrvatska proglasila nezavisnost koja joj je međunarodno priznata godinu dana kasnije, a suverenitet Hrvatske konačno uspostavljen nakon završetka [[Rat u Hrvatskoj|rata]] [[1995]]. godine.
 
U tom periodu je HDZ bila optuživana za desni ekstremizam, kršenje ljudskih prava i autoritarnu vlast, a pogotovo nakon završetka ratnih operacije i za malverzacije u privatizaciji nekadašnje državne/društvene imovine. Te optužbe i frakcijske borbe izazvane bolešću Franje Tuđmana su bitno oslabile stranku, tako da je godine [[2000]]. teško poražena na parlamentarnim i predsjedničkim izborima od strane koalicije lijevog centra na čelu s [[Socijaldemokratska partija Hrvatske|SDP]] i [[Hrvatska socijalno-liberalna stranka|HSLS]].