Zenobija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
'''Zenobija''' (240– cca. 274) bila je [[rimska Sirija|sirijska]] [[kraljica]] [[Palmirsko Carstvo|Palmirskog Carstva]] poznata po znamenitom ustanku protiv [[Rimsko Carstvo|Rimskog Carstva]].
 
Bila je druga supruga [[Odaenathus|Odenata]], osnivača države, a kraljicom je postala nakonm Odenatove smrti 267. Do 269. je Zenobija proširila svoju teritoriju, osvojila [[Egipat]], protjerala a potom pogubila i protjerala rimskog prefekta Tenagina Proba. Vladala je do 274., kada ju je porazio rimski car i zarobio rimski car [[Aurelijan]], te potom odveo kao taokinju u Rim.
 
Za Zenobiju se govorilo da je nosila zlatne lance na Aurelijanovom trijumfu u Rimu. O njenoj smrti postoji nekoliko verzija - pripisuju se bolesti, samoizgladnjivanju i pogubljenju, ali postoji i verzija prema kojoj je Aurelijan bio njome toliko impresioniran da ju je pustio na slobodu, udijelivši joj vilu u Tiburu (suvremeni [[Tivoli]]), gdje je postala važno ime rimske društvene scene.
 
==U popularnoj kulturi==
 
Zenobiji je 1959. posvećen italijanski filmski spektakl ''[[Nel segno di Roma]]'' gdje je njen lik tumačila [[Anita Ekberg]].
 
[[Kategorija:Kriza 3. vijeka]]