Dalmatinac (pas) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Vraćena izmjena 831246 korisnika 93.86.151.154 (razgovor)
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
hr wiki
Red 4:
!Dalmatinac
|- align=center
|[[Datoteka:ime_slikeDalmatiner 3.jpg|282px]]Dalmatinac
|- align=center bgcolor=pink
!Alternativno ime
Red 43:
|}<!-- end of breed table -->
 
'''Dalmatinski pas''' ('''dalmatinac''', '''dalmatiner''') veoma je stara [[domaći psi|pseća]] [[pasmina]] lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama ili mrljama boje jetre. Poznati točkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse; nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene točkaste oznake. Pasmina je dobila ime po [[Hrvatska|hrvatskoj]] pokrajini, [[Dalmacija|Dalmaciji]], za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.
'''Dalmatinski psi''' su vrsta koju nije lako zamijeniti, jer je jedinstvena. Nađene su slike točkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Postoji nekoliko naziva za ovoga psa, ali najčešće ga zovu jednostavno Dalmatiner. Danas je isključivo kućni ljubimac, a prije se koristio kao lovac u [[čopor]]ima, aporter divljači i lovac za [[ptice]], katkad i za čuvanje stada i lovac štetočina. bio je i pratnja vatrogasnim kolima. Instinkt goniča i danas je zadržao.
 
== OsnovnoPovijest pasmine ==
* Mužjak
** Visina-56-61
** Težina-22-27
* Ženka
** Visina-52-59
** Težina-19-24
 
'''Dalmatinski psi''' su vrsta koju nije lako zamijeniti, jer je jedinstvena. Nađene su slike točkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Postoji nekoliko naziva za ovoga psa, ali najčešće ga zovu jednostavno Dalmatiner''dalmatiner''. Danas je isključivo [[kućni ljubimac]], a prije se koristio kao lovac[[lov]]ac u [[čopor]]ima, aporter divljači[[divljač]]i i lovac za [[ptice]], katkad i za čuvanje stada i lovac štetočina. bioBio je i pratnja vatrogasnim kolima. Instinkt goniča i danas je zadržao.
== Spoljašnost ==
 
=== TeloObilježja ===
Ova rasa pasa je srednje mišićave građje, srednje veličine, veoma pokretne prirode. Iako poznati po svojoj eleganciji, veoma su slicni rasi pasa pointer. Stopala su im okruglog oblika, a prsti jedinstveni i lepo oblikovani. Nokti su im bele ili iste boje kao tufne. Usi su im tanke, dugačke i prijanjaju tesno uz glavu. Dlaka je kratka i fina. Osnovna boja joj je bela.
 
Dalmatiner je veseo i razigrani pas; odan je svojoj obitelji i treba mu društvo. Srednje je veličine i veoma je izdržljiv. Pun je [[Energija|energije]] i otvoren, ali može biti agresivan prema drugim mužjacima. Traži mnogo kretanja i obilno se linja, te mu [[Zima|zimi]] može biti hladno. [[Oči]] su okrugle i sjajne te mogu biti jantarne, plave ili smeđe boje ili bilo kombinacija tih boja.
=== Veličina ===
Idealni Dalmatinci treba da su visini između 19 i 24 inca i tezine između 45 i 70 funti. Npr.standard dimezija ove rase pasa u Velikoj Britaniji je visina između 22 i 24 inča. Mužjaci su uglavnom malo veći od ženki.
 
Tijelo je snažno i [[mišić]]avo. [[Uši]] su priljubljene uz glavu i mogu biti u raznim kombinacijama crne i bijele. Rep je snažan i sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore. [[Dlaka]] je kratka, gusta i sjajna, a mrlje se u pravilu ne bi smjele dodirivati i preklapati. Naraste oko 50-60 [[cm]], a težina mu može biti oko 25-30 [[kg]]. Dalmatineri mogu puno pojesti te imaju dubok glas. Ženke mogu biti veoma plodne i prosječno okote 8 mladunaca.
== Temperament ==
Mirne je cudi,veseo,zivahan pas.Prijateljski raspolozen i uvek spreman za igru i mazenje.
 
Imaju sklonost da se okote gluhi, te je potrebno dobro provjeriti štene prije uzimanja. Prosječan životni vijek pasmine je od 12 do 14 godina.
NEGA:Zahteva stalno kretanje.Linjanje se mozesmanjiti ako se pas redovno cetka.ISTORIjA:Grcki frizovi stari 4.000 godina prikazuju lovacke pse nalik dalmatincu.ZDRAVLJE:Dalmatinski psi psi su gluvi sto je normalna pojava.
 
==Istorija==
Pasmina je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.
 
== Karakteristike rase ==
==Savet odgajivača==
Dalmatinci su pravi porodicni psi,najbolji prijatelji dece.Treba mu posvetiti mnogo paznje,ne samo setnjama i igrama,vec i ucenjem.Veoma su poslusni i dobri.
To je pravi pas za vas!!
 
Srodnik je [[istarski kratkodlaki gonič|istarskom kratkodlakom goniču]] i [[posavski gonič|posavskom goniču]]. Srodnost dalmatinskog psa i istarskog kratkodlakog goniča je dokazana i veterinarskim istraživanjima Tadije Peraića:„Istarski gonič komparativna istraživanja krvne slike“, 1991. i Čedomira Labure: „Istarski gonič istraživanja nekih, dijagnostickih znacajnih biokemijskih parametara u serumu“, 1992.: velika podudarnost fizioloških vrijednosti koncentracije mokraćne kiseline kod obiju pasmina, kao i vrlo slične genetske formule za boju, čime se dokazalo zajedničko podrijetlo obiju pasmina
== Spoljašnje veze ==