Bitka kod Plateje – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dejvid (razgovor | doprinos)
m →‎Bitka: Herodot
Dejvid (razgovor | doprinos)
→‎Bitka: izvor
Red 38:
Obe armije su logorovale 10 dana jedna pored druge, sa malim čarkama sa svake strane.Kad je [[Mardonije]] odlučio da napadne, Atinjani i Spartanci menjaju pozicije, tako da se Atinjani bore protiv glavne persijske vojske, a [[Sparta]]nci protiv grčkih delova Persijske vojske. Persijanci su skrenuli tok voda, tako da su Grci bili prisiljeni da nađu novo mesto logorovanja.
 
Kad je otkrio da su Grci promenuli pozicije, [[Mardonije]] je krenuo za njima.<ref>[[Herodot]] 9.58</ref> Persijska konjica i strelci su prvi naleteli na [[Sparta]]nce.<ref>[[Herodot]] 9.59</ref> Pešadija je došla posle. Konjica i strelci nisu mnogo učinili, pa su propustili pešadiju u obračun. Iako mnogobrojniji na tom delu bojišta, Persijanci nisu mogli da probiju grčku [[hopliti|hoplitsku]] liniju sa dugim kopljima. [[Persija]]nci su uglavnom imali kratka koplja i mačeve, pa su grčke linije sa dugim kopljima bile u prednosti.
 
[[Persija]]nci su prosto uništeni. Spartanci su ubili Mardonija. [[Artabaz]] je preuzeo persijsku komandu i odmah naredio povlačenje, što je omogućilo Grcima da osvoje glavno sedište komande.