Vir (općina) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 25:
Općina Vir ustrojena je [[1993]]. godine. Administrativno središe otoka je istoimeno naselje. Glavnu izvršnu vlast ima poglavarstvo na čelu s načelnikom.
 
== PovijestHistorija ==
Otok Vir se prvi puta u povijesnim dokumentima spominje [[1069]]. godine u darovnici kralja [[Petar Krešimir IV.|Petra Krešimira IV.]]. U spomenutom dokumentu otok Vir se naziva Ueru. Prvi stanovnici Vira bili su [[Liburni]], ilirsko pleme. Godine [[1908]]. virske obitelji (njih 89) otkupljuju otok Vir. 1993. godine Vir je dobio status općine.
 
Krajem 1970-ih i početkom 1980-ih su najave vlade tadašnje [[Socijalistička republika Hrvatska|Socijalističke republike Hrvatske]] kako upravo na otoku Vir namjerava sagraditi [[nuklearna elektrana|nuklearnu elektranu]] dovele do drastičnog pada cijena nekretnina. Mnogi su građani to iskoristili kako bi jeftino kupili zemljište za vikendice. Zbog toga je relativno brzo na Viru sagrađen veliki broj ne samo vikendica, nego i kuća i apartmana za iznajmljivanje turistima.
 
1993. godine Vir je dobio status općine.
 
Nakon završetka [[Rat u Hrvatskoj|rata u Hrvatskoj]], te postupne obnove hrvatske turističke industrije, Vir je postao jedna od najpopularnijih destinacija, ali je ljetnih mjeseci to zbog velikog broja stanovnika i nedostatne infrastrukture redovno izaziva prometni kolaps, kao i povremene probleme s opskrbom vodom i strujom, odnosno crijevne infekcije. Hrvatska vlada je tome odlučila stati na kraj pokrenuvši veliku akciju rušenja bespravno izgrađenih kuća, što je godine [[2006]]. izazvalo proteste mještana.
 
== Gospodarstvo ==