Slavonija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Андрија (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika OC Ripper
Red 27:
== Stanovništvo ==
Većina stanovništva su [[Hrvati]], dok su [[Srbi]] najveća nacionalna manjina. Podaci su iz popisa stanovništva [[2001]].
 
=== Etnogeneza stanovništva Slavonije ===
 
Ranije, hrvatstvo kao etnička pripadnost stanovnika ovog područja je bio nepoznat pojam u Slavoniji. Andrija Torkvat Brlić, Srbin katoličke vjere iz Broda na Savi (kasnijeg Slavonskog Broda) piše da je: "Slavonija skoro izključivo napučena Serbstvom rimske i gerčke crkve" (iz knjige Vlaste Švoger "Ideali, strast i politika, Život i djelo Andrije Torkvata Brlića", Hrvatski institut za povijest, Zagreb 2012., str. 52.)
Utemeljitelj hrvatske etnografije Antun Radić, u svojim novinama "Dom" od 10.11.1904.g. u članku "Tko je stvorio Hrvate?", između ostaloga piše: "Lako vama danas govoriti, moj gospodine! Ali da ste vi još pred 20 godina došli tamo dalje u Hrvatsku, na pr. u Vinkovce, pa da ste rekli, da ste Hrvat i da su oni ljudi tamo Hrvati, vi biste srećni bili, kad bi vam se sav sviet smijao, jer biste lako bili dobili i batina. A nije tako bilo samo medju gospodom, nego još više medju seljacima: i to su bili "raci" i "šokci", a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas i gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ima i seljaka, koji ponosno kažu, da su Hrvati, hrvatski seljaci? Tko je to učinio? Tko je te Hrvate tako rekući stvorio? To je učinila stranka prava! Nauka Ante Starčevića, ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate!"
 
=== Etnički sastav po županijama ===
Linija 54 ⟶ 48:
 
== Poznati Slavonci ==
* [[Andrija Torkvat Brlić]]
* [[Mato Topalović]]
* [[Vjekoslav Klaić]]
* [[Dobriša Cesarić]]
* [[Siniša Glavašević]]