Razlike između izmjena na stranici "Knin"

Dodano 50 bajtova ,  prije 5 godina
m/м
Vraćene izmjene 2001:4170:2000:1:21A:64FF:FECA:D930 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Munjanes
m/м (Vraćene izmjene 2001:4170:2000:1:21A:64FF:FECA:D930 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Munjanes)
Nakon prvog svjetskog rata Knin je ušao u sastav [[Kraljevina SHS|Kraljevine SHS]], a od 1939. godine je dio [[Banovina Hrvatska|Banovine Hrvatske]].
 
Tokom [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]], u aprilu 1941. su ga okupirali Italijani. Grad je mjesec dana kasnije nominalno pripao [[NDH]], ali je de facto bio pod italijanskom vlašću koja je zajedno saštitila [[Dinarska četnička divizija|DinarskomDinarsku četničkomčetničku divizijomdiviziju]] pod komandom popa [[Momčilo Đujić|Momčila Đujića]] štitila stanovništvo tog kraja od [[Ustaše|Ustaša]]. S druge strane, veliki broj Kninjana se priključio Titovom [[NOVJ|partizanskom]] pokretu. Godine [[1943]]., nakon kapitulacije Italije, Knin su okupirali Nijemci. Njihov garnizon i Đujićeve snage je, pak, krajem [[1944]]. u [[Kninska operacija|kninskoj operaciji]] porazio 8. korpus NOVJ i zauzeo Knin.
 
Knin je otada dio Socijalističke republike Hrvatske, odnosno [[SFRJ]]. Kada je u bivšoj Jugoslaviji krajem 1980-ih ekonomska kriza prešla u političku, na području Knina se to odrazilo bujanjem srpskog nacionalizma. Pobjeda hrvatske demokratske stranke na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj [[1990]]. godine će dovesti do dodatnih etničkih i političkih tenzija, a u ljeto iste godine do pobune protiv državne vlasti zvane [[balvan revolucija]].
 
Knin tada postaje središte pokreta za otcjepljenje većinski srpskih područja iz Hrvatske, a nakon formiranja [[Republika Srpska Krajina|Republike Srpske KrajineKrajinei]] protjerivanja hrvatskog stanovništva uz primjenu sile i strašnih zločina [[1991]]. godine postaje njen glavni grad.
 
Knin su, zajedno s ostatkom RSK, osvojileoslobodile hrvatske snage za vrijeme [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]]. [[5.8.]] [[1995]],. proteravši- gotovo cijelokupno srpsko stanovništvo. Dandan kada se to dogodilo - u Hrvatskoj se slavi kao državni praznik - [[Dan domovinske zahvalnosti]].
 
UbrzoPrije nakoni za vrijeme same operacije, imovinaKnin proteranihje Srbaorganizirano bilanapustilo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo. Ubrzo nakon toga je njihova imovina izložena pljački i paležu, a u ispražnjene srpske domove su naseljene izbjeglice hrvatske nacionalnosti iz BiH. Tek kasnije je hrvatska vlada dozvolila povratak srpskim izbjeglicama. To je danas izvor mnogih problema koji se tiču imovinskih i drugih prava, kao i političkih tenzija u trokutu koji čine Hrvati doseljenici, Hrvati starosjedioci i Srbi povratnici. Dodatni izvor problema je i izuzetno loša ekonomska situacija u gradu, tako da većina stanovnika, bez obzira na nacionalnost, uglavnom živi od socijalne pomoći.
 
== Uprava ==