Li Tai – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Li Tai''' (李泰; pinyin: Lǐ Tài) (618<ref>Taj datum su historičari doveli u pitanje s obzirom da je stariji brat Li Chengqian imao sedam godina kada je proglašen [[kr...
(nema razlike)

Verzija na datum 26 august 2011 u 21:41

Li Tai (李泰; pinyin: Lǐ Tài) (618[1] – 15. decembar 652[2]), kurtoazno ime Huibao (惠褒), nadimak Qingque (青雀), formalno Princ Gong od Pua (濮恭王), je bio kineski carski princ iz dinastije Tang.

Li Tai, čija je službena titula bila Princ od Weija, uživao je naklonost svog oca cara Taizonga zbog književnog talenta i spremnosti za marljivo učenje. Stariji brat Li Chengqian je bio krunski princ. Li Tai, koji se nadao kako će zauzeti taj položaj, potakao je Li Chengqiana da počne kovati zavjeru protiv oca 643. Kada je ona razotkrivena, Li Chengqian je svrgnut sa mjesta krunskog princa, a car Taizong pristao udijeliti to mjesto Li Taiju. Međutim, kada je Taizong otkrio da je Li Tai u stvari potakao Li Chengqiana na zavjeru, te da kuje zavjeru protiv mlađeg brata Li Zhija, princa od Jina, okrenuo se protiv Li Taija. Li Zhi je proglašen novim krunskim princem. Li Tai je prvo degradiran, potom stavljen u kućni pritvor i, na kraju, prognan. Umro je u egzilu 652.

Napomene

  1. Taj datum su historičari doveli u pitanje s obzirom da je stariji brat Li Chengqian imao sedam godina kada je proglašen krunskim princem 626 -- a što znači da je Li Chengqian rođen 619. S obzirom da je Li Tai imao istu majku kao Li Chengqian, a rođen kasnije, to znači da ta dva datuma ne mogu biti istovremeno točna. S obzirom da je Li Chengqian bio prvi, a Li Tai četvrti sin cara Taizonga, nisu mogli biti blizanci.
  2. 兩千年中西曆轉換