James Franco – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 22:
Džejmsove prve zapažene uloge bile su u tv seriji ''Čudaci i štreberi'' iz [[1999]], i u filmu ''Džejms Din'' iz [[2002]]. godine. Za interpretaciju [[Džejms Din|Džejmsa Dina]] osvojio je [[Zlatni globus za najboljeg glumca u mini-seriji ili TV filmu|Zlatni globus za najboljeg glumca u mini-seriji]], a bio je još nominovan i za ''Nagradu Udruženja glumaca'', ''Nagradu filmske kritike'' kao i za [[Nagrada Emi za najboljeg glavnog glumca u mini-seriji ili filmu|Emi za najboljeg glavnog glumca u tv filmu]].
 
Period od 2000. do 2010. godine u Džejmsovoj karijeri obeležen je ulogom Harija Ozborna u filmovima [[Spajdermen (film)|Spajdermen]], [[Spajdermen 2]] i [[Spajdermen 3]]. Godine 2008. dobija glavnu ulogu u filmu ''Ananas ekspres'' za koju dobija nominaciju za [[Zlatni globus za najboljeg glumca u igranom filmu (mjuzikl ili komedija)]] kao i nominaciju za ''MTV nagradu za najboljeg glavnog glumca'', i iste godine sporednu ulogu u filmu [[Milk (film)|Milk]]. Džejms u ovoj biografskoj drami tumači lik Skota Smita, ljubavnika čuvenog Harvija Milka, u čijoj je ulozi [[Šon Pen]]. Ovom ulogom, za koju je nominovan za ''Nagradu filmske kritike za najboljeg sporednog glumca'', Franko ulazi među holivudske zvezde ''A liste''.
 
Najuspešniju ulogu u dotadašnjoj karijeri ostvario je u filmu [[127 sati]] iz 2010. godine. Džejms je u ovoj avanturističkoj drami alpinista Aron Ralston, koji je zaglavljen u jednom tesnacu u kanjonu u Juti. Jedini način da se oslobodi jeste da odseče ruku, što i čini. Za ovu ulogu dobio je nekoliko značajnih nagrada, a nominovan je i za [[Nagrada BAFTA za najboljeg glumca u glavnoj ulozi|BAFTA nagradu za najboljeg glavnog glumca]], [[Nagrada Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi|Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi]], [[Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u igranom filmu (drama)]], kao i za prvi [[Oskar za najboljeg glavnog glumca]] u svojoj karijeri.