Viola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Виола je promenjeno ime u Viola putem preusmerenja
za mene spanska sela
Red 1:
[[Image:viola1.jpg]]
 
'''Viola''' je [[Muzički instrumenti|instrument]] sličan [[Violina|violini]], samo nešto veći. Kod viole je gornja granica visine tona c3 u [[orkestar]]skom izvođenju, a u solističkom dostiže i do a3. Viola je manje virtuozan instrument, a ton odlikuju tamnije boje od violine.
'''Виола''' је [[Музички инструменти|инструмент]] сличан [[Виолина|виолини]], само нешто већи. Код виоле је горња граница висине тона c3 у [[оркестар]]ском извођењу, а у солистичком достиже и до а3. Виола је мање виртуозан инструмент, а тон одликују тамније боје од виолине.
 
Postoji još jedna razlika između ova dva instrumenta, a to je notacija. Kod viole zapis nota se vrši u alt-C ključu, dok se kod violine vrši u violinskom.
Постоји још једна разлика између ова два инструмента, а то је нотација. Код виоле запис нота се врши у alt-C кључу, док се код виолине врши у виолинском.
 
Viola je pretežno orkestarski i kamerni instrument. Solo literatura joj je oskudna. [[Volfgang Amadeus Mocart]] je komponovao Koncertnu simfoniju za violu i violinu, a [[Hektor Berlioz]] je napisao simfoniju Harold u Italiji za solo violu. Takođe postoje koncerti [[Fridrih Hendl|Georga Fridriha Hendla]] i [[Bah|Johana Kristijana Baha]] za violu.
Виола је претежно оркестарски и камерни инструмент. Соло литература јој је оскудна. [[Волфганг Амадеус Моцарт]] је компоновао Концертну симфонију за виолу и виолину, а [[Хектор Берлиоз]] је написао симфонију Харолд у Италији за соло виолу. Такође постоје концерти [[Фридрих Хендл|Георга Фридриха Хендла]] и [[Бах|Јохана Кристијана Баха]] за виолу.
 
 
== ИсторијатIstorijat ==
Postoje dva tumačenja o nastanku ovog instrumenata, tj. njegove preteče. Ranije se mislilo da je viola nastala iz porodice starih viola (XV vek), viola da bračo i viola da gamba. Postoji još jedna viola iz ove grupe, to je viola d’amore, koja je tako nazvana zbog mekoće svoga zvuka.
Постоје два тумачења о настанку овог инструмената, тј. његове претече. Раније се мислило да је виола настала из породице старих виола (XV век), виола да брачо и виола да гамба. Постоји још једна виола из ове групе, то је виола д’аморе, која је тако названа због мекоће свога звука.
 
Danas se smatra da je viola nastala iz lire da bračo, kao nešto veća varijanta violine.
Данас се сматра да је виола настала из лире да брачо, као нешто већа варијанта виолине.
 
[[bg:Виола]]