Razlike između izmjena na stranici "Fariseji"

Dodano 720 bajtova ,  prije 10 godina
uvod
m (ispravke)
(uvod)
{{Jevreji i judaizam - rubna kolona}}
 
'''Fariseji''' ili '''farizeji''' su versko-političkabili partija[[Jevreji|jevrejska]] religijska stranka iz razdoblja [[jerusalimski Hram|drugog Hrama]], prethodnici [[rabin]]skog [[judaizam|judaizma]]. Nastali su u drevnoj [[Judeja|Judeji]], nastala u doba vladavine Jovana Hirkana (135. – 104. godine pre Hrista). Odlikovali su se poznavanjem Tore i Talmuda. Mesiju su zamišljali kao premudrog ovozemaljskog naslednika trona cara Davida, koji će ujediniti sve jevrejske narode i stvoriti moćni Izrael. Kad je Isus odbio da bude car govoreći:” Moje carstvo nije od ovoga sveta”, okrenuli su se protiv njega kao protiv lažnog Mesije.
 
Tokom [[1. vek]]a, fariseji su bili poznati po svojom strogom poštovanju [[Mojsije]]vog zakona.<ref name="Green">Joel B. Green, ''The Gospel of Luke'', Eerdmans, 1997, ISBN 0802823157, pp. 643-649.</ref> [[Josif Flavije]] takođe primećuje i njihovu posvećenost učenju, oličenu u Hilelu i Johananu ben Zakaju. [[Mišna]], [[Talmud]] i glavni tanaitski izvori predstavljaju glavnu riznicu njihove misli i svedočanstvo oživljavanja jevrejskog života u prvim vekovima naše ere, kada je farisejski judaizam dobio svoj konačni oblik.
Fariseji su u hrišćanstvu ponajviše poznati po [[Teško vama licemeri|Isusovoj kritici licemera]], te stoga, u prenesenom smislu, "farizej" u hrišćanskom kontekstu označava licemjera.
 
Po kazivanjima iz [[jevanđelja]], [[Isus]] se često sukobljavao sa farisejima. Ipak, evanđelja su u tome dosta jednostrana, jer ukazuju samo na one aspekte iz predanja o Isusu koji su bili od koristi u sporovima [[crkva|crkve]] i [[sinagoga|sinagoge]].<ref name="Enciklopedija živih religija">''Isus'', Enciklopedija živih religija (str. 316-318), Nolit, Beograd, 2004.</ref>
 
Fariseji su u hrišćanstvu ponajviše poznati po [[Teško vama licemeri|Isusovoj kritici licemera]], te stoga, u prenesenom smislu, "farizej" u hrišćanskom kontekstu označava licemjera[[licemjer]]a.
 
== Porijeklo i značenje riječi ==