Montan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
prošireno
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Montan''' (lat. ''Montanus'') je bio [[Rano hrišćanstvo|ranokršćanski]] propovednik iz [[2. vijek]]a i jedan od začetnika pokreta "Novog proroštva", kasnije po njemu nazvanog [[montanizam]].
 
Prema predanju, Montan je bio učinjen [[eunuh]]om prije obraćenja na kršćanstvo. On se obratio na kršćanstvo kao odrastao čovjek;. poPo nekim vrelima bio je prije obraćenja svećenik frigijskog kulta Velike Majke ([[Cibela|Cibele]]), što nije sasvim sigurno.<ref name="Šagi-Bunić">[http://www.scribd.com/doc/60958056/Tomislav-J-%C5%A0agi-Buni%C4%87-Povijest-kr%C5%A1%C4%87anske-literature-svezak-I Tomislav J. Šagi-Bunić - Povijest kršćanske literature (svezak I)] (scribd)</ref> Činjenica je da su katolički polemičari prigovarali montanistima da su neke stvari preuzeli iz Cibelina i [[Izida|Izidina]] kulta.<ref>Tertulian, ''De ieiunio'', 16</ref> Kao još [[neofit]], Montan je, oko [[157]]. godine<ref>prema Epifaniju, Panar., 48, 1</ref>, počeo nastupati kao [[prorok]] kroz kojega govori [[paraklet]] ([[sveti duh]]). Montan je govorio:
{{citat|Jer, pravedan čovek će sijati stostruko sjajnije od Sunca, pa čak i najmanji među vama koji su spašeni, (će sjati) stostruko sjajnije od Meseca.<ref>[http://abacus.bates.edu/Faculty/Philosophy%20and%20Religion/rel_241/texts/montanism.html Montanist Fragments]</ref>}}