Razlike između izmjena na stranici "Ramzes III"

Dodan 1 bajt ,  prije 9 godina
Vladavina Ramzesa III je po nekim izvorima trajala, po egipatskom kalendaru od Prve godine 26 dana Prvog Šemua do 32 Godine 15 dana Trećeg Šemua, ili 31 godinu, jedan mesec i 15 dana – Od marta 1186. godine pne. do aprila 1155. godine pne. [http://touregypt.net/featurestories/ramessesiii.htm]
 
Ramzes III je stupio na presto Egipta i vladao u vreme koje se poklapalo sa počecima [[Mračno doba Grčke|Mračnog doba Grčke]] (oko 1100. godine pne. do 750.godine pne.) - Pad [[Mikena|Mikene]], [[Trojanski rat]] - pa je njegova vladavina protekla u stalnim sukobima i nemirima. Bilo je to vreme velikih seoba naroda [[Mediteran]]a, sukoba sa [[Hetiti]]ma i sa „[[Narodi sa mora|Narodima sa mora]]“.
 
Prvih nekoliko godina svoje vladavine (od 1186. godine pne. pa do 1180. godine pne.) Ramzes III je posvetio stabilizovanju prilika u Egiptu - jačao je ekonomiju kraljevine i ojačao je vojsku, i tako pripremljen je mogao da odoli udarima plemena iz Libije (Meshwesh i Seped) oko 1179. godine pne. Sačuvavši zapadne granice od upada tih plemena u nenaseljene pustinjske oblasti oko [[delta|delte]] [[Nil]]a i potukavši svoje neprijatelje ''„do nogu“'', Ramzes III je dokazao svoju snagu i moć velikog vojskovođe i državnika. Nekoliko godina kasnije, oko 1175. godine pne. počinju velika kretanja naroda na Bliskom i Srednjem Istoku.