PJAK – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: nl:PJAK
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: sv:PJAK; kozmetičke promjene
Red 1:
'''PJAK''' je skraćenica pobunjeničke grupe u Iranu punim imenom '''Partija za slobodni život Kurdistana''' (engleski:Party of Free Life of Kurdistan) koja se bori za autonomni i samostalni [[Kurdistan]] na području sjevernog [[Iran]]a.
 
== Političko-vojna aktivnost ==
 
PJAK je osnovan 2004 godine nakon američke okupacije Iraka <ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8482802.stm Iranian forces clash with Kurdish separatist group]</ref>. Za razliku od sličnih kurdskih grupa koji vode rat protiv Turske ili su nakon američke okupacije ostvarile autonomiju u Iraku PJAK smatra da žene moraju imati veliku ulogu u društvu što je dovelo do većeg postotka ženskih članova nego druge slične organizacije. Osim borbe za autonomiju Kurda u Iranu proklamirani ciljevi organizacije su rušenje političkog sistema Irana kao i da svi drugi narodi unutar države dobiju svoju autonomiju.
 
== Američka paravojska ? ==
 
PJAK ima svoje baze na području sjevernog Iraka koji je de facto pod kontrolom SADa. Iz tih baza on organizira i izvršava napade u Iranu. Još na proljeće 2006 [[Dennis Kucinich]] član američkog Kongresa je u otvorenom pismu američkom predsjedniku izjavio da SAD vrlo vjerojatno podržava PJAK <ref>[http://kucinich.house.gov/News/DocumentSingle.aspx?DocumentID=42505 Kucinich Questions The President On US Trained Insurgents In Iran
Red 13:
Ubrzo po stupanju na predsjedničku dužnost [[Barack Obama]] je 2009. godine službeno raskinuo sve odnose s PJAK i proglasio ovu organizaciju terorističkom <ref>[http://www.reuters.com/article/idUSN04297671 U.S. brands anti-Iran Kurdish group terrorist]</ref>.
 
== Izvori ==
 
{{reference|2}}
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://pjak.org PJAK website] (na [[Perzijski jezik|perzijskom]], [[sorani]]ju i engleskom)
* [http://www.janes.com/security/international_security/news/jir/jir060628_1_n.shtml Extract from article about Kurdish Iranian militants] 28 June 2006
 
[[Kategorija:Kurdske organizacije]]
Red 31:
[[ku:Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê]]
[[nl:PJAK]]
[[sv:PJAK]]
[[tr:Kürdistan Özgür Yaşam Partisi]]