Rastafarijanstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: koi:Растафари
Red 35:
Rastafarijanstvo je mešavina i [[hrišćanstvo|hrišćanstva]] i [[judaizam|judaizma]], narodnih predaja, legendi i mitova. Poštuju Boga koga nazivaju Jah, najverovatnije prema [[Stari zavet|Starom zavetu]]. Nemaju sveštenike već starešine sa mudrošću i iskustvom, niti crkvu, jer je crkva u svakom čoveku. Rastafarijanci veruju da je rajski vrt ustvari u Etiopiji, i da su oni potomci i pripadnici 12 izraelskih plemena. Veruju da je svet belaca bezbožan i da će se crnci (oteti kao robovi) na kraju vratiti u Afriku i ostvariti svoju slobodu. Afrika u celini, a Etiopija posebno, se smatra mestom biblijskog raja na zemlji ([[Zion]]). Raste veruju da su njihovi preci učinili nešto, čime su uvredili Jaha, i da ih je to oteralo u ropstvo, no veruju da će Jah poslati znak i pomoći povrataku njegovih vernika u Etiopiju, njihovu domovinu.
 
Raste veruju u neposredno prisustvo Boga u "dreadu" (rasti koji poštuje Boga). Oni veruju [[Tijelo je hram|da je telo hram]], tako da nema potrebe graditi fizičke građevine. Izvorni rastafarijanci žive u zajednicama, komunama u šumama i selima Jamajke, dok raste pripadnici srednjeg staleža, uzimaju samo neka od obeležja rastafarijanstva. Raste slave verske praznike, kao što su etiopski [[Božić]] (07.01.), rođendan Boba Marlija (06.02.), rođendan Hajle Selasija, itd. Verske obaveze nisu precizno utvrđene i razlikuju se od jedne grupe do druge, iako su u osnovi slične.
 
Rastafarijanstvo je takođe [[patrijarhat|patrijarhalni]] pokret, gde [[žene]] imaju sporednu ulogu. Žene su priznate samo kao supruge rastafarijanaca. Smatrali su da žena može doživeti veru samo kroz muškarca. Žene su mogle pristupiti zajednici samo uz muškarca. Tokom vremena izborile su se za veći status i slobodu, no uloga im je još uvek sporedna.