Termostat: Razlika između izmjena

Dodano 716 bajtova ,  prije 11 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: Termostat je uredjaj kojim se regulise temperatura.Toje veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uredjaima i aparatima koji nam cine zivot prijatnijim.Termostat,na primer,...)
 
Nema sažetka izmjene
'''Termostat''' je uređaj kojim se reguliše [[temperatura]]. To je veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uređajima i aparatima koji nam čine život prijatnijim.
Termostat je uredjaj kojim se regulise temperatura.Toje veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uredjaima i aparatima koji nam cine zivot prijatnijim.Termostat,na primer,kontrolise zagrevanje kuca i industrijskih uredjaja.On,isto tako,regulise temperaturu u u tehnickim aparatima,kao sto su elektricni prekrivac,elektricna pegla,tosteri za pecenje hleba,masine za susenje rublja,peci,rerne i bojleri.Na kom principu radi termostat?Kao i termometar i termostat'oseca'promene temperature.Ali dok termometar samo pokazuje kolika je temperatura,termostat stavlja u pogon neki drugi uredjaj,kojim se odrzava zeljena temperatura.Prethodno se odabere zeljena temperatura i ceo uredjaj na kome postoji termostat automatski odrzava tu temperaturu.U termostatima se obicno upotrebljavaju trake od specijalno izradjenih legura metala.Takve trake se uvek savijaju u istoj meri zavisno od temperature.Savijanje metalnih traka izaziva prekid odnosno uspostavljanje elektricnog kontakta ili spoja,a elektricna struja koja protice kroz kolo pokrece odgovarajuci prekidac,odnosno obavlja predvidjenu funkciju.
 
Termostat, je uredjaj kojim se regulise temperatura.Toje veoma koristan instrument i upotrebljava se u raznim uredjaima i aparatima koji nam cine zivot prijatnijim.Termostat,na primer,kontrolise kontroliše zagrevanje kuca[[kuća]] i industrijskih uredjajauređaja. On, isto tako,regulise reguliše temperaturu u u tehnickimtehničkim aparatima, kao stošto su elektricnielektrični prekrivacprekrivač,elektricna električna pegla, tosteri za pecenjepečenje hleba,masine mašine za susenjesušenje rublja,peci [[peć]]i, rerne i bojleri.Na kom principu radi termostat?Kao i [[termometar]] i termostat'oseca' "oseća" promene temperature. Ali dok termometar samo pokazuje kolika je temperatura, termostat stavlja u pogon neki drugi uredjajuređaj, kojim se odrzavaodržava zeljenaželjena temperatura. Prethodno se odabere zeljenaželjena temperatura i ceo uredjaj na kome postoji termostat automatski odrzavaodržava tu temperaturu. U termostatima se obicnoobično upotrebljavaju trake od specijalno izradjenihizrađenih legura metala. Takve trake se uvek savijaju u istoj meri zavisno od temperature. Savijanje metalnih traka izaziva prekid odnosno uspostavljanje elektricnogelektričnog kontakta ili spoja, a elektricnaelektrična struja koja proticeprotiče kroz kolo pokrecepokreće odgovarajuciodgovarajući prekidacprekidač, odnosno obavlja predvidjenupredviđenu funkciju.
 
[[Kategorija:Strojarstvo]]
 
[[ar:منظم حراري]]
[[bs:Termo regulator]]
[[ca:termòstat]]
[[cs:Termostat]]
[[de:Temperaturregler]]
[[en:Thermostat]]
[[et:Termostaat]]
[[el:Θερμοστάτης]]
[[es:Termostato]]
[[fa:دماپا]]
[[fr:Thermostat]]
[[hi:ऊष्मातापी]]
[[hr:Termostat]]
[[io:Termostato]]
[[it:Termostato]]
[[lv:Termostats]]
[[nl:Thermostaat]]
[[ja:サーモスタット]]
[[no:Termostat]]
[[nn:Termostat]]
[[pl:Termostat]]
[[pt:Termostato]]
[[ru:Термостат]]
[[fi:Termostaatti]]
[[sv:Termostat]]
[[te:థర్మోస్టాట్]]
[[tr:Termostat]]
[[uk:Термостат]]
[[ur:حرسکون]]
[[zh:自動調溫器]]