Abortus – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
(nema razlike)

Verzija na datum 5 oktobar 2005 u 10:45

Abortus ili pobačaj je naziv za prekid trudnoće koji završava uništenje, odnosno smrt fetusa ili embrija. Razlikuju se spontani abortus - uzrokovan bolešću, ozljedom ili nekim drugim prirodnim razlozima - od vještačkog abortusa koji nastaje kao posljedica kirurškog postupka.

Vještački abortus se od prastarih vremena koristi kao primitivna metoda kontrole rađanja. No, sa stvaranjem velikih monoteističkih religija, odnosno nacionalnih država, kojima su u nerođenoj djeci vidjele potencijalne ljudske resurse, na abortus se s vremenom počelo negativno gledati. Taj se stav manifestirao u mnogim zakonodavstvima koje su zabranile abortus.

Tek 1970-ih, pod uticajem feminizma, abortus se počeo legalizirati pod određenim uvjetima. No, to je s vremenom izazvalo oštru debatu između zagovornika (Pro Choice) i protivnika (Pro Life) prava na abortus, pri čemu protivnici drže kako je embrij, odnosno fetus, ljudsko biće koje ima pravo na život. Protivnici prava na abortus, među kojima se nalazi Katolička crkva, u nekim slučajevima, kao u Poljskoj, su uspjeli ishoditi ponovnu zabranu abortusa.

U SAD debata o abortusu ne samo što ima značajan uticaj na politička zbivanja, nego povremeno eskalira u nasilje.