Podgrupa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Prado (razgovor | doprinos)
Nova stranica: У теорији група, за дату групу ''-{G}-'' у односу на [[бинарна операц...
 
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: sr:Подгрупа (математика); kozmetičke promjene
Red 1:
У [[теорија група|теорији група]], за дату [[група (математика)|групу]] ''-{G}-'' у односу на [[бинарна операција|бинарну операцију]] *, кажемо да је неки [[подскуп]] ''-{H}-'' од ''-{G}-'' '''подгрупа''' од ''-{G}-'' ако ''-{H}-'' такође гради групу у односу на операцију *. Прецизније, ''-{H}-'' је подгрупа ''-{G}-'' ако је рестрикција * на ''-{H}-'' операција групе на ''-{H}-''.
 
'''Права погрупа''' групе ''-{G}-'' је подгрупа ''-{H}-'', која је [[подскуп|прави подскуп]] од ''-{G}-'' (т. ј. -{''H'' ≠ ''G''}-). '''Тривијална подгрупа''' било које групе је подгрупа {''-{e}-''} која се састоји само од неутрала. Ако је ''-{H}-'' подгрупа од ''-{G}-'', понекад се каже да је ''-{G}-'' ''надгрупа'' од ''-{H}-''.
 
Исте дефиниције важе у општијем облику када је ''-{G}-'' произвољна [[полугрупа]], али овај чланак се бави само подгрупама група. Група ''-{G}-'' се понекад означава [[уређени пар|уређеним паром]] (''-{G}-'',*), обично да нагласи операцију * када ''-{G}-'' носи више алгебарских или других структура.
Red 8:
 
== Основна својства подгрупа ==
* ''-{H}-'' је подгрупа групе ''-{G}-'' [[ако и само ако]] је непразна и затворена за производ и инверзе. (Затвореност значи следеће: кад год су ''-{a}-'' и ''-{b}-'' унутар ''-{H}-'', тада је и ''-{ab}-'' и ''-{a}-''<sup>&minus;1−1</sup> су такође унутар ''-{H}-''. Ова два услова могу да се споје у један еквивалентан услов: кад год су ''-{a}-'' и ''-{b}-'' унутар ''-{H}-'', тада је и ''-{ab}-''<sup>&minus;1−1</sup> унутар ''-{H}-''.) У случају када је ''-{H}-'' коначно, тада је ''-{H}-'' подгрупа ако и само ако је ''-{H}-'' затворено у односу на производе. (У овом случају, сваки елемент ''-{a}-'' из ''-{H}-'' генерише коначну [[циклична група|цикличну подгрупу]] од ''-{H}-'', и инверз од ''-{a}-'' је тада ''-{a}-''<sup>&minus;1−1</sup> = -{''a''<sup>''n'' &minus; 1</sup>}-, где је ''-{n}-'' ред од ''-{a}-''.
* Горњи услов се може изрећи у терминима [[хомоморфизам|хомоморфизама]]; то јест, ''-{H}-'' је подгрупа групе ''-{G}-'' ако и само ако је ''-{H}-'' подскуп од ''-{G}-'' и постоји инклузиони хомоморфизам (т. ј., -{i(''a'') = ''a''}- за свако ''-{a}-'') из ''-{H}-'' у ''-{G}-''.
* Неутрал подгрупе је неутрал групе: ако је ''-{G}-'' група са неутралом -{''e''<sub>''G''</sub>}-, и ''-{H}-'' је подгрупа од ''-{G}-'' са неутралом -{''e''<sub>''H''</sub>}-, тада је -{''e''<sub>''H''</sub> = ''e''<sub>''G''</sub>}-.
* Инверз елемента подгрупе је инверз елемента групе: ако је ''-{H}-'' подгрупа од ''-{G}-'', и ''-{a}-'' и ''-{b}-'' су елементи из ''-{H}-'', такви да -{''ab'' = ''ba'' = ''e''<sub>''H''</sub>}-, тада -{''ab'' = ''ba'' = ''e''<sub>''G''</sub>}-.
* Пресек подгрупа ''-{A}-'' и ''-{B}-'' групе ''-{G}-'' је такође подгрупа. Унија ''-{A}-'' и ''-{B}-'' је подгрупа ако и само ако или ''-{A}-'' садржи ''-{B}-'' или обратно, јер на пример 2 и 3 су у унији -{2Z}- и -{3Z}- али њихова сума 5 није.
* Ако је ''-{S}-'' подскуп од ''-{G}-'', тада постоји минимална подгрупа која садржи ''-{S}-'', која се може наћи узимањем пресека свих подгрупа које садрже ''-{S}-''; ово се означава са -{<''S''>}- и назива се подгрупом генерисаном са ''-{S}-''. Елемент из ''-{G}-'' је унутар -{<''S''>}- ако и само ако је коначан производ елемената ''-{S}-'' и њихових инверза.
* Сваки елемент ''-{a}-'' из групе ''-{G}-'' одређује (генерише) цикличну подгрупу -{<''a''>}-. Ако је -{<''a''>}- изоморфно са -{'''Z'''/''n'''''Z'''}- за неки позитиван цео број ''-{n}-'', онда је ''-{n}-'' најмањи позитиван цео број за који -{''a''<sup>''n''</sup> = ''e''}-, и ''-{n}-'' се назива ''редом'' од ''-{a}-''. Ако је -{<''a''>}- изоморфно са '''-{Z}-''', тада се каже да је ''-{a}-'' ''бесконачног реда''.
 
== Пример ==
Red 59:
 
== Косети и Лагранжова теорема ==
Ако је дата подгрупа ''-{H}-'' и неко ''-{a}-'' из -{G}-, дефинишемо '''леви [[косет]]''' -{''aH'' = {''ah'' : ''h''}- из ''-{H}-''}. Како је ''-{a}-'' инверзибилно, пресликавање -{&phi;φ : ''H'' &rarr; ''aH''}- дефинисано као -{&phi;φ(''h'') = ''ah''}- је [[бијекција]]. Штавише, сваки елемент из ''-{G}-'' се налази у тачно једном левом косету од ''-{H}-''; леви косети су класе еквиваленције у односу на [[релација еквиваленције|релацију еквиваленције]] -{''a''<sub>1</sub> ~ ''a''<sub>2</sub>}- [[ако и само ако]] је -{''a''<sub>1</sub><sup>&minus;1−1</sup>''a''<sub>2</sub>}- у ''-{H}-''. Број левих косета ''-{H}-'' се назива ''индексом'' ''-{H}-'' у ''-{G}-'', и означава се са -{[''G'' : ''H'']}-.
 
[[Лагранжова теорема (теорија група)|Лагранжова теорема]] гласи да за коначну групу ''-{G}-'' и њену подгрупу ''-{H}-'',
Red 65:
где -{red(''G'')}- и -{red(''H'')}- означавају [[ред (теорија група)|редове]] од ''-{G}-'' и ''-{H}-''. Ред сваке подгрупе од ''-{G}-'' (и ред сваког елемента ''-{G}-'') обавезно дели -{red(''G'')}-.
 
'''Десни косети''' су дефинисани аналогно: -{''Ha'' = {''ha'' : ''h''}- у ''-{H}-''}. Они су такође класе еквиваленције за одговарајућу релацију еквиваленције, и њихов ред је једнак -{[''G'' : ''H'']}-.
 
Ако је -{''aH'' = ''Ha''}- за свако ''-{a}-'' из ''-{G}-'', тада се каже да је ''-{H}-'' [[нормална подгрупа]]. Свака подгрупа индекса 2 је нормална: леви и десни косети су једноставно подгрупа и њен комплемент.
Red 78:
[[en:Subgroup]]
[[es:Subgrupo]]
[[fi:Aliryhmä]]
[[fr:Sous-groupe]]
[[hr:Podgrupa]]
Linija 87 ⟶ 88:
[[pt:Subgrupo]]
[[ru:Подгруппа]]
[[sr:Подгрупа (математика)]]
[[fi:Aliryhmä]]
[[sv:Delgrupp]]
[[vi:Nhóm con]]
[[tr:Altöbek]]
[[uk:Підгрупа]]
[[vi:Nhóm con]]
[[zh:子群]]