San – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m #REDIRECT sr:San
 
preuzeto sa sr.wiki
Red 1:
{{otheruses}}
#REDIRECT [[:sr:San]]
 
{{redirect|Snovi}}
 
'''San''' je [[um|mentalna]] [[aktivnost]] za vreme spavanja. Ne podleže kritičnosti, nevoljna je i iracionalna. San najpotpunije pomaže u proučavanju nesvesnog i spoznavanju samog sebe.<ref>{{RSR}}</ref> Mnogi istraživači ljudske duše posvetili su svoje vreme snovima, u nadi da će otkriti smisao i značaj sna.
 
== Tumačenje snova ==
[[Datoteka:Ossiansongs.JPG|thumb|220px]]
Još od najstarijih vremena, sve dokle dopiru tragovi [[istorija|istorije]], čovek je svojim snovima pridavao nekad veći, a nekad manji značaj. Na sociokulturnoj mapi drevnih [[civilizacija]] snovi su imali povlašćen status. Kult sna i njegovo tumačenje bili su ugrađeni u sve važne forme privatnog i javnog života. [[Tumačenje snova]] bilo je namenjeno samo odabranima.
 
Tokom istorije civilizacije, u mnogim društvima snove su koristili [[vrač]]evi da bi postavili [[dijagnoza|dijagnozu]] neke bolesti ili ušli u spiritualni svet. Najznačajnija [[misija]] sna bilo je spoznavanje budćnosti, u čovekovoj težnji da rastumači sopstvenu [[sudbina|sudbinu]] i sudbinu sveta u kome živi. [[Stari Egipat|Stari Egipćani]] i [[stara Grčka|stari Grci]] verovali su da su to poruke od Bogova, [[stari Rimljani]] su im se obraćali kako bi od njih dobili savet ili proročanstvo. Pak, za [[budizam|budiste]] su snovi znakovi koji presecaju putanje mišljenja i pred sanjača izranjavaju maglovito poput odraza u ogledalu, dok su [[Kina|kineski]] mudraci držali da su snovi događaji onda kada se [[duša]], [[hun]], privremeno odvoji od tela i tada može razgovarati sa duhovima, dušama mrtvih ili sa [[bog|bogovima]].
 
=== Egipćani ===
 
Najstariji otkriveni spisi posvećeni snovima potiču iz drevnog Egipta, u kome su snovi bili tesno povezani sa visokom politikom. Stari Egipćani su verovali da čovekova duša u snu biva oslobođena telesnih okova i uranja u nebeski praokean da bi, nakon buđenja izronila podmlađena, osvežena i očišćena. Praokean je simbolizovao carstvo mrtvih.
 
=== Stari Grci ===
 
Grčki čovek je bio ubeđen da živi u svetu prenaseljenom znacima. [[Proročanstva]] su bila celoviti deo duhovnog i kulturnog ambijenta, a najveći značaj pridavan je snovima. U staroj Grčkoj nisu svi snovi bili dostojni tumačenja, već samo oni koji su se tretirali kao poslati od [[bog]]ova, [[demon]]a ili [[heroj]]a. Međutim, Grci su se razlikovali po tome što nisu negovali kult [[prorok]]a, tj. nisu priznavali pravo tumačenja samo određenim pojedincima.
 
=== San u islamu ===
 
[[Kuran]] kazuje da „Bog u snu uzima duše; onome kome produži život vraća dušu“, a u suprotnom se zbiva smrt. Takođe se kaže da „Bog uzima duše i u času smrti“ (Kuran XXIX, 30).
 
Za [[Ibn Arabi]]ja, san je jedan od puteva „onostranog do ovostranog“, pored [[nadahnuće|nadahnuća]] (''ilham''), koja se smatra „razbuđivanjem budnosti“, i [[objave]] (''wahy''), koja je najviši oblik razbuđivanja čovečanstva - tim putem je [[Mojsije]] dobio Zapovesti, [[David]] Psalme, [[Isus]] Jevanđelje, a [[Muhamed]] Kuran.<ref>Enes Karić, Smrt - san s onu stranu, Zbornik radova „San, java i buđenje“ (priredio Dušan Pajin), Dečje novine, Gornji Milanovac, 1991.</ref> Snovi u kojima se spavaču nešto reklo (u kojima je on nešto čuo) se u islamskoj tradiciji nazivaju istinonosnim snovima i oni su zrnca [[jednost]]i (''tawhida'') koja nam se podaruju u proplamsajima.
 
=== Frojdova teorija snova ===
[[Frojd]] je otkrio da san ima smisao koji je nepoznat [[svest]]i snevača, ali [[ljudi]], situacije i konteksti iz snova su viđeni kao simboli dubljih [[um|mentalnih]] konstrukata. Po [[Frojd]]u san je izopačena zamena za [[nesvesno]]. Skriveno, pravo [[značenje]] sna može se otkriti analizom sna. To je tehnika koja se koristi u [[psihoanaliza|psihoanalizi]] i drugim formama [[psihoterapija|psihoterapije]] i savetovanja u kojima stručnjak interpretira snove [[klijent]]a. [[Frojd]] je verovao da je analizom snova omogućen pristup podsvesnom, odnosno da je [[shvatanje]] suštine snova „carski put u nesvesno”. [[Frojd]] upoređuje svoju metodu [[Tumačenje snova|tumačenja snova]] sa radom arheologa na dešifrovanju hijeroglifa. Za [[Frojd]]a snovi su poruke iz ljudske podsvesti, ''tajne šifre'' i ''znakovi'' onoga što se dešava u dubini ljudske duše. [[Frojd]]ova izvorna tehnika tumačenja snova bila je [[tehnika slobodnih asocijacija]]. Pokazao je razliku između sadržaja doživljenog u snu, čiji iskaz nema primarnu vrednost, i skrivene, latentne želje koja krije pravo značenje slika iz sna. San ne ponavlja verno podatak ([[nadražaj]]) iz [[stvarnost]]i, već ga prerađuje, pravi [[aluzija|aluziju]]. Tu [[aluzija|aluziju]] treba odgonetnuti i otkriti šta aluzija skriva, a san poručuje. San pretežno misli u vizuelnim slikama, ali ipak ne isključivo u njima. Radi takođe sa slušnim slikama i u manjoj meri sa utiscima koje daju ostala [[čulo|čula]]. San isplete mrežu od niza dešavanja, misli i slika, preklopljenih međusobno i izloži se snevaču kao film na platnu. Snevač, kao najpažljiviji i jedini gledalac najčešće ne razume i ne shvata svoje ''remek-delo''. Pronalaženje [[latentnost|latentne]] misli sna, koja je od presudnog značaja, veoma je otežano usled posebne funkcije psihe tj. cenzure koja izokreće slike sna, čini ih neprepoznatljivim i štiti san od udaraca neugodnih sećanja. Izopačenje sna je zapravo dejstvo [[cenzura sna|cenzure sna]].
 
==== Rad sna ====
Rad sna obrađuje suprotnosti skrivenog sna i preobraća skriveni san u očigledni.
Sastoji se iz četiri faze:
[[Datoteka:Šema_toka_sna.GIF|right|400px]]
*'''Sažimanje''' čini san neprovidnim. Očigledni san ima manje sadržaja nego skriveni, koji je bogatiji obimom i sadržinom. Jedan očigledni elemenat odgovara većem broju skrivenih elemenata. Sažimanje nastaje time što se:
**Izvesni skriveni elementi izbacuju
**Od ponekih komplekasa skrivenog sna prelazi u očigledni san samo jedan odlomak
**Skriveni elementi koji imaju nešto zajedničko stapaju se u jedinstvenu celinu za očigledni san
*'''Pomeranje''' je delo [[cenzura sna|cenzure sna]] i ima dva ispoljenja:
**[[aluzija|aluzijom]]. se zamenjuje latentni elemenat
**psihički naglasak prelazi sa jednog važnog elementa na neki drugi nevažan, tako da se čini da je san pomerio svoje težište
*'''Pretvaranje misli u vizuelne slike''' je [[psihologija|psihološki]] najinteresantnija faza. Nije sve u mislima podvrgnuto tom pretvaranju, ponešto zadržava svoj oblik, pa se u očiglednom snu pojavljuje kao misao ili znanje. Neki elemenat koji se teško slikovito predstavlja, iskazuje se simbolično.
*'''Sekundarna obrada''' se odnosi na [[logika|logičko]] povezivanje naizgled nepovezanih sećanja, opažanja idr. Da bi manifestni sadržaj sna bio logičan i razumljiv mora proći kroz sekundarnu obradu.
 
==== Rad tumačenja ====
Rad tumačenja sna je rad koji ide u suprotnom pravcu od rada sna i od očiglednog sna hoće da dospe do skrivenog sna. [[Tumačenje snova|Tumačenje sna]] zapravo znači dati snu njegov smisao.
 
[[Frojd]]ova pravila u tumačenju snova:
*ne voditi brigu o manifestnom, o onome što se čini da san kazuje, jer to nije ni u kom slučaju ono nesvesno koje tražimo;
*ograničiti rad sna na to da za svaki elemenat otkrijemo drugačije značenje bez obzira na to koliko se udaljuje od elementa;
*sačekati dok se skriveno, traženo nesvesno ne javi samo od sebe, jer se tražeći možemo udaljiti od rešenja; ponekada je potrebna samo jedna pomisao da nas od elementa sna odvede do [[svest|nesvesno]]ga u njemu, dok su drugi put za to potrebni dugi nizovi [[asocijacija]].
 
=== Jungovsko tumačenje sna ===
[[Karl Gustav Jung]], rani [[Frojd]]ov sledbenik, tvrdio je da je funkcija snova da kompenzuju one delove ljudske psihe koji se nisu dovoljno razvili tokom budnog stanja. [[Jung]] san posmatra kao ''prirodni fenomen'' i ''nenamernu'' pojavu, koja ne zavisi od volje, želje, namere ili postavljenih ciljeva svesnog dela [[ličnost]]i. Nesvesni sadržaji su čoveku potrebni radi dopune svesnih sadržaja, jer se, kako [[Jung]] ističe, [[svest]] može dresirati, ali [[nesvesno]] nikada. Za [[Jung]]a je bavljenje pitanjem nesvesnog, a time i snovima koji su specifični i spontani izraz tog nesvesnog, bilo od ''životnog značaja'' i, jer se tu radilo o ''duhovnom biti'' ili ''ne biti''. Otuda je [[Jung]] snove smatrao ''prima materiom'' svog životnog dela. [[Jung]]ova životna filozofija kaže da čovek postaje celovit, potpun, smiren, plodan i srećan, jedino kada je proces individuacije dovršen, kad su svesno i nesvesno naučili živeti u miru i dopunjavati jedno drugo.
 
Snovi nemaju samo funkciju lečenja, već nas i podučavaju, dopunjuju, usmeravaju, inspirišu, ukazuju nam gde grešimo i gde smo neprilagođeni i, konačno, daju nam odgovore na pitanja i rešenja za probleme sa kojima svesni deo naše ličnosti ne može da izađe na kraj, budući da [[svest]], za razliku od nesvesnog, nikada ne vidi celinu. Stoga se u eri naučnog tumačenja snova san koristi kao ''izveštač nesvesnog''. [[Jung]] ističe ''kompenzatornu'', ''negativno-kompenzatornu'' tj. reduktivnu i ''prospektivnu'' funkciju sna.
 
== Napomene ==
{{izvori}}
== Vidi još ==
*[[Budnost]]
 
==Spoljašnje veze==
{{Commonscat|Dreaming}}
* [http://www.dreammoods.com Dream Moods]
* [http://aras.org/ Archive for Research in Archeotypal Symbolism]
* [http://www.dreamdoctor.com Dream Doctor]
 
[[Kategorija:Psihoterapija]]
[[Kategorija:Simboli]]
[[Kategorija:Život]]
[[Kategorija:San]]
 
[[ar:حلم]]
[[arc:ܚܠܡܐ]]
[[ay:Samka]]
[[id:Mimpi]]
[[bg:Сънища]]
[[zh-min-nan:Bāng]]
[[ca:Somni]]
[[chr:ᎠᏍᎩᏘᏍᏗ]]
[[cy:Breuddwyd]]
[[cs:Sen]]
[[da:Drøm]]
[[de:Traum]]
[[et:Unenägu]]
[[el:Όνειρο]]
[[en:Dream]]
[[es:Ensueño]]
[[eo:Sonĝo]]
[[eu:Amets]]
[[fa:رویا]]
[[fr:Rêve]]
[[fy:Dream]]
[[ga:Taibhreamh]]
[[gd:Aisling]]
[[gl:Soño]]
[[gan:眠夢]]
[[he:חלום]]
[[hi:स्वप्न]]
[[hr:Sanjanje]]
[[io:Revo]]
[[is:Draumur]]
[[it:Sogno]]
[[ja:夢]]
[[sw:Njozi]]
[[kn:ಕನಸು]]
[[ko:꿈]]
[[ht:Rèv]]
[[lv:Sapnis]]
[[lt:Sapnas]]
[[hu:Álom]]
[[mk:Сон]]
[[ml:സ്വപ്നം]]
[[nl:Droom]]
[[no:Drøm]]
[[nn:Draum]]
[[nrm:Rêve]]
[[oc:Sòmi]]
[[mhr:Омо]]
[[pl:Marzenia senne]]
[[pt:Sonho]]
[[ro:Vis]]
[[qu:Musquy]]
[[ru:Сновидение]]
[[sq:Ëndrra]]
[[scn:Sònniru]]
[[simple:Dream]]
[[sk:Sen]]
[[sl:Sanje]]
[[sr:Сан]]
[[so:Riyo]]
[[fi:Uni]]
[[sv:Dröm]]
[[ta:கனவு]]
[[tl:Panaginip]]
[[te:స్వప్నం]]
[[th:ความฝัน]]
[[vi:Giấc mơ]]
[[tr:Rüya]]
[[uk:Сновидіння]]
[[ur:خواب]]
[[war:Inóp]]
[[yi:חלום]]
[[zh:夢]]
[[zh-yue:夢]]