Razlike između izmjena na stranici "Babilonija"

Obrisana 3 bajta ,  prije 10 godina
m
r2.7.2) (robot Mijenja: sk:Babylonia; kozmetičke promjene
m (r2.7.1) (robot Dodaje: jv:Babilonia)
m (r2.7.2) (robot Mijenja: sk:Babylonia; kozmetičke promjene)
Tek u 14. st. pne. o prilikama u Babiloniji saznajemo iz zbirke [[Pisma iz Amarne|pisama iz Amarne]] na gornjem toku [[Nil]]a u [[Egipat|Egiptu]]. Mnoga od njih pisma su babilonskih kraljeva [[faraon]]ima, a pisana su babilonskim (akadskim) jezikom i klinopisom, što dokazuje da je taj jezik tada bio ''lingua franca'' - zajednički jezik diplomacije i trgovine - na [[Bliski istok|Bliskom istoku]]. Iz tih je pisama vidljiv postupni pad ugleda Babilonije, od sile kojoj faraon šalje zlato ne bi li imao njezine princeze u [[harem]]u, do znakova očite slabosti, kad se babilonski kraljevi žale jer u egiptu primaju [[Asirci|asirske]] poslanike. Riječ je vjerojatno o sredini 14. st. pne., kada se jedan babilonski kralj oženio asirskom princezom, našto ga je narod svrgnuo. Asirski kralj Ašur-ubalit, princezin otac, osvaja Babilon i postavlja svoga vladara ondje.
 
Neko vrijeme nakon toga, na vlast dolazi Kurigalzu koji vodio pobjedničke pohode protiv Asiraca i Elamaca, a čini se i primorskih vladara. Usto bio je i veliki graditelj: podizao je hramove i palače po svim gradovima, no najviše mu je na srcu bio novoutemeljeni grad Dur-Kurigalzu („Kurigalzova utvrda“) u današnjem predgrađu Bagdada.
 
I nakon smrti ovoga kralja malo je toga poznatog, osim povremenih borbi s [[Asirija|Asirijom]]. Za jedne od tih borbi Asirci pljačkaju Babilon i odnose Mardukov kip (druga polovica 13. st. pne.), no Babilonija se brzo oporavlja i čini se da je kroz neko vrijeme imala i prevlast nad Asirijom. U tom se razdoblju događa i mala religijska revolucija, budući da su velikaši tražili da se Marduk prizna „bogom bogova“, na što je kralj na kraju morao i pristati (oko 1200. pne.), što je vjerojatno imalo i neke ekonomske učinke.
 
Za svojih osvajanja [[Aleksandar Veliki]] ([[331. pne.]]) bira Babilon kao svoju prijestolnicu, a ondje i umire([[323. pne.]]). Nakon njegove smrti, u Babilonu preuzimaju vlast [[Seleukovići]], a u Babiloniju snažno prodire [[grčki jezik]]. U 2. st. pne. u Babiloniju prodiru novi perzijski vladari Arsakidi. Otada je malo poznato o događajima u Babiloniji, a njezina je sudbina bitno vezana uz sudbinu [[Perzija|Perzije]].
 
 
[[Kategorija:Drevni narodi]]
[[scn:Babbilònia]]
[[simple:Babylonia]]
[[sk:BabylóniaBabylonia]]
[[sl:Babilonija]]
[[sq:Babilonia]]
108.836

izmjena