Proširenje zakona – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 3:
{{cquote|Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Jer zaista vam kažem, dok ne prođe nebo i zemlja, neće ni jedna jota ili jedna crtica od zakona nestati, dok se sve ne zbude. Ko dakle razreši jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji će se nazvati u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se velik nazvati u carstvu nebeskom.<ref>Evanđelje po Mateju, glava 5:17-19 (prevod Vuka Karadžića)</ref>}}
 
PremaIsus Lukinomje jevanđelju,u više navrata afirmisao [[Tora|Toru]] i nije ju smatrao balastom koji treba odbaciti.<ref name="Enciklopedija živih religija">''Isus'', Enciklopedija živih religija (str. 316-318), Nolit, Beograd, [[2004]].</ref> jePrema rekaoLukinom jevanđelju, govorio je: ''“Ali“Lakše je lakše da nebo i zemlja prođu, nego da propadne jedna crtica iz zakona”'' (16:17). Isus ne samo da zagovara poštovanje židovskog zakona, već ga proširuje da bude obuhvatniji. Koncentrira se na ono što prethodi zlu i [[grijeh]]u, a ne samo na njihova ispoljavanja. Isus više gleda na srce. Tko ne sagriješi u srcu, neće ni djelima.
 
Govoreći o [[ubojstvo|ubojstvu]], Isus kao korijene ubojstva vidi [[mržnja|mržnju]] koja dolazi iz srca te srdžbu i pogrdne riječi. Potiče ljude da spriječe u sebi ono što vodi prema tjelesnom sukobu i ubojstvima. Govoreći o [[preljub]]u, uviđa da je izvor i početak preljuba [[požuda]]. Stari zakon je branio samo preljub, dok Isus potiče vjernike, da misle unaprijed i da spriječe ono što će ih dovesti do preljuba. Kod [[Židovi|Židova]], moglo se [[razvod|razvesti]] tako da se ženi, dade otpusnica. Isus ne odobrava razvod niti vezu prethodno razvedenih.