Prva poslanica Timoteju – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 12:
Ovom poslanicom Pavao ohrabruje Timoteja u njegovom misijskom radu u Efezu. Pavao je proveo tri godine šireći kršćanstvo u Efezu i drago mu je da Timotej nastavlja njegov rad. Pavao mu piše da ostane tamo i nastavi dobar posao.
 
U to vrijeme, bilavodila je rasprava o ulozi [[žene u ranom hrišćanstvu|žene u hrišćanstvu]]. Autor poslanice, bio to Pavle ili neko drugi, [[autoritet]] prepušta muškarcima, te naglašava antifeministički pogled:. U "zloglasnom" pasusu ([[Ehrman]]), on kaže nam se da se ženama ne sme dopustiti da uče muškarce, pošto su [[stvaranje|stvorene]] kao niže.<ref name="Ehrman"/> Kad žena preuzme ulogu učitelja, nju je lako obmanuti te ona odvodi i muškarce sa pravog puta. Stoga, žene treba da ostanu kod kuće i da se drže tradicionalnih vrlina predviđenih za žene, rađaju decu svojim muževima i čuvaju svoju čednost. Sam pasus glasi:
 
{{citiranje|»Neka žena uči u tišini uzsa svupotpunom pokornostpodređenošću. Ne dopuštam nijednoj ženi da podučavapoučava ili da ima vlast nad muškarcimamuskarcima; ona treba da ćuti. Jer Adam je nastao prvi, potom Eva; a Adam nije bio obmanut, već je bila obmanuta žena i postala je prestupnik. Pa ipak će ona biti spasena rađanjem dece, ukoliko bude istrajna u veri i ljubavi i svetosti, sa smernošću.« <ref>I Timotije 2:11—1211—15.</ref>}}
 
Pavao upozorava Timoteja na [[enkratiti|enkratite]] "koji zabranjuju [[brak|ženiti se]] i nameću uzdržavati se od [[hrana|jela]] što ih je [[Bog]] stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu" (1 Tim 4,3). Potiče Timoteja i vjernike, da to odbace. Savjetuje Timoteja, da bude "uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u [[ljubav]]i, u vjeri, u čistoći" (1 Tim 4, 12) i da se posveti čitanju, poticanju i poučavanju. Pavao detaljno piše, koje bi osobine trebali imati crkveni nadglednici (1 Tim 3, 2-7) i [[đakon]]i (1 Tim 3, 8-13).