Bitka kod Farsala: Razlika između izmjena

Obrisana 3 bajta ,  prije 11 godina
m
razne ispravke
(dodatak s hrvatske vikipedije)
m (razne ispravke)
==Bitka==
Pompej je namjeravao razbiti protivničku konjicu izvrsnim snagama svoje konjice i zadati udarac protivničkom desnom krilu.
Predviđajući to, Cezar je na svom desnom krilu koncentrirao dvije tisuće svojih najboljih [[legionar]]a. Pompejevi konjanici potisnuli su Cezarovu konjicu i počeli potiskivati njegove trupe s desnog boka, ali su tu naišli na odabrani odred i ne izdržavši njegove protunapade uzmakli natrag, otkrivši bok Pompejeve vojske. Zatim je Cezar uveo u borbu svoje pričuve, koje su prešle u napad na demoraliziranog protivnika i upale u njihov logor. '''Bitka kod Farsale''' ([[6. lipnja]] [[48. pr. Krpne.]]) završila se u Cezarovu korist. Pompej je pobjegao s bojišta. Ostaci njegove vojske predali su se Cezaru.
==Posledice==
Ishod bitke kod Farsale i daljnji događaji omogućuju usporedbu vojnog talenta dvojice suparnika - Pompeja i Cezara. Pompej je nezasluženo stekao slavu, najprije time što je prisvojio [[Lukul]]ove uspjehe (protiv [[Mitridat]]a), zatim Sertorijeve uspjehe (u [[Španjolska|Španjolskoj]]), potom (pomoćnika) [[Sula|Sule]] itd.
177.192

izmjene