Razlike između izmjena na stranici "Carla Del Ponte"

Dodan 41 bajt ,  prije 14 godina
nema sažetka uređivanja
 
'''Carla Del Ponte''' (9.2. 1947. - ) je [[švicarska]] pravnica koja trenutno obavlja funkciju glavne tužiteljice [[ICTY|Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju]].
 
Rođena je u Luganu, a pravo je studirala u Bernu[[Bern]]u, [[Ženeva|Ženevi]] i [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]]. Od 1975. do 1981. se bavila privatnom advokatskom praksom. Godine 1981. je imenovana istražnom sutkinjom te se istakla u istragama vezanim uz [[terorizam]], špijunažu, pranje novca i trgovinu drogom. Zbog potonjeg je bila na meti italijanske mafije te preživjela pokušaj atentata.
 
Godine 1994. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine.
Zbog toga je Del Ponte uživala veliki ugled u svjetskoj javnosti. U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti.
 
Često je kritiziraju zbog arogancije, politikantskih izjava i loše napisanih optužnica te pravne strategije koje je od optuženih ratnih vođa učinila mučenike i nacionalne heroje, odnosno podgrijala [[nacionalizam]] i stvorila plodno tlo za nastavak etničkih sukoba u bliskoj budućnosti.
 
{{U začetku}}
Anonimni korisnik