Carica Xiao (Yang) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 21:
Xiao je poticala iz [[dinastija Liang|dinastije Liang]], čija se vlast do vremena njenog rođenja svela na oblast [[Jiangling]]a, u kome je uspostavljena tzv. dinastija Liang, [[klijentska država|klijent]] dinastije [[Sjeverni Zhou]]. Bila je kćer [[Car Ming od Zapadnog Lianga|cara Minga od Zapadnog Lianga]], ali ju je otac, zbog lošeg znamenja, odmah nakon rođenja povjerio stricu Xiao Jiju; on i njegova supruga su ubrzo umrli, pa je odrasla kod svog ujaka Zhang Kea. Godine 580. otac joj je pomogao [[Car Wen od Suija|Yang Jianu]], regentu države Sjeverni Zhou, da porazi generala [[Yuchi Jong]]a, a nakon čega je Yang Jian preuzeo prijestolje, osnovavši dinastiju Sui. U znak zahvalnosti je od caru Mingu ponudio da jednu od svojih kćeri da svom sinu Yang Guangu, a što je Ming pristao, te se Xiao udala za njega.
 
Xiao je svom mužu rodila dva sina [[Yang Hao]]a i [[Yang Jian (princ Suija)|Yang Jiana]], te kćer, kasnije poznatu kao Princeza Nanyang. Godine 600. joj je muž postao krunski princ, a nakon očeve smrti i car. Xiao je caricom formalno proglašena sljedeće godine. Historičari su je opisali kao krotku i inteligentnu ženu, koja je cara pokušavala odgovoriti od niza destruktivnih odluka koje će oko godine 618. dovesti do kolapsa dinastije Sui i careve smrti, koga su ubili pobunjeni vojnici.
 
Sljedeće godine je počela bespoštedna borba za vlast među generalima; carica Xiao se stoga odlučila skloniti na sjever, preko [[Veliki kineski zid|Velikog zida]] kod [[Tujue]]a (Turaka). Na njihovom dvoru je ostala počasni gost sve dok [[Jiali Khan]]a nije 630. pokorio [[Li Jing]], general u službi nove [[dinastija Tang|dinastije Tang]]. Tada je bivša carica zarobljena i dovedena u carsku prijestolnicu [[Chang'an]]; car [[Car Taizong od Tanga|Taizong]] je, međutim, prema njoj iskazivao poštovanje i dobro postupao; nakon smrti je pokopana uz carske počasti.
 
==Napomene==