Flavije Aecije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: vi:Flavius Aetius
BokicaK (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 8:
{{glavni|Posljednji rimski trijumvirat}}
 
Hunski vojnici s kojima će Aecije doći u [[Italija|Italiju]] da spasi cara Ivana dolaze prekasno, ali istovremeno svima jasno prikazuju snagu njegovog utjecaja među barbarima. Pod tom vojnom prijetnjom majka maloljetnog cara [[Valentinijan III.|Valentinijana III.]] sklapa dogovor s Aecijem i druga dva najmoćnija generala Zapadnog Rimskog Carstva o neformalnom trijumfiratu. Po tom dogovoru iz 425. godine Aecije dobiva [[Galija (rimska provincija)|Galiju]], Flavije Felix Italiju, a Bonifacije [[Afrika (rimska provincija)|Afriku]] iako nitko od njih nije htio djeliti vlast s drugima što dovodi do građanskog rat među trijumfirima. Aecije će sebi najprije pripojiti Italiju nakon što dokrajčije dokrajčio Felixa, a na kraju će, iako poražen u bitki[[bitka kod Ravene (432)|bici kod Ravene]] od Bonifacija, pobijediti njegovog nasljednika [[Sebastijan (general)|Sebastijana]] 433. godine. Iako je te zadnje godine građanskog rata Valentinijan III. postao po rimskom zakonu punoljetan Aecije se nije obazirao na tu sitnicu preuzevši u ruke cjelokupnu vlast u Carstvu ostavivši cara bez ikakve stvarne moći.
 
== Gospodar Carstva ==
Red 14:
Još tijekom građanskog rata Aecije počinje svoje ratove protiv raznih [[barbari|barbara]]. Već 426 godine on pobjeđuje Vizigote koji pokušavaju proširiti svoj teritorij u današnjoj Francuskoj ([[Akvitanija]]). Slično se ubrzo dogodilo s Francima koji su prešli rijeku Rajnu. Preuzimanjem potpune vlasti smanjuje se i broj vojnih uspjeha. [[Burgundi]] su pobjeđeni u kratkom ratu 436. godine, ali oni će biti uništeni kao politički faktor tek nakon invazije Huna (koje je pozvao Aecije) sljedeće godine. Rat s Vizigotima završava neriješeno 439. godine iako on biva slavljen zbog vlastite pobjede u vojnoj bitci, dok će rat s [[Vandali]]ma biti katastrofalan. Najprije će Aecije potpisati mir s Vandalima poklanjajući im teritorij koji su do tada osvojili, ali Vandalima to neće biti dovoljno i oni 439. godine na iznenada napadaju i osvajaju grad [[Kartaga|Kartagu]] s rimskom flotom usidrenoj u luci. Sljedećih godinu dana se provodi potpuna mobilizacija rimske vojske zbog oslobađanja Afrike, samo da bi se tako skupljena vojska na Siciliji potom vratila u svoje stare vojne baze zbog hunskog napada na [[Istočno Rimsko Carstvo]]. Na kraju Aecije ponovno zaključuje mir s Vandalima 442. priznajući im potpunu nezavisnost i sve teritorije koje su do tada osvojili.
 
Posljednji veliki rat i velika pobjeda Aecija prije Huna postaje novi franački rat u kojem su 448. godine [[Franci]] ponovno pobjeđeni i odbačeni preko Rajne. Tri godine poslije [[Atila]] počinje svoj napad na Galiju u kojoj od od poznatijih barbarskih naroda žive [[Burgundi]] i [[Vizigoti]]. Odgovor na taj napad će biti savez Carstva i Vizigota čije zajedničke vojne snage će u bitki na Katalunskom polju [[20. rujnalipnja]] [[451.]] pobijediti Hune. Nakon što su bili pobijeđeni sljedeću godinu po prvi i zadnji put Atila napada Italiju kako bi se osvetio svom bivšem prijatelju. Pobjednički vojni pohod Atila će zaustaviti tek nakon pustošenja po cijeloj sjevernoj Italiji nakon pregovora s [[Papa Lav I|papom Lav I]] kod rijeke [[Po]].
 
== Smrt i posljedice ==