Doketizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 86:
Profesor [[Bart Erman]] daje primere izmena [[biblijski rukopisi|novozavetnih rukopisa]] radi protivljenja doketičkom gledištu. Te izmene naglašavaju da je Isus imao telo od krvi i mesa koje je žrtvovao zarad spasenja drugih.
 
Erman takvu izmenu nalazi u završnim poglavljima Evanđelja po Luki. U jednom od najstarijih grčkih rukopisa, i u nekoliko latinskih, stoji: „I uzveši pehar, zahvalivši se, on reče: „Uzmite ovo i podelite ga među sobom, jer ja vam kažem da ja od sad neću piti od roda vinova, dok carstvo Božije ne dođe". I uzevsi hleb, zahvalivši se, prelomi ga i dade im, rekavsi: „To je moje telo. Ali gle, ruka onog ko me izdaje je sa mojom na stolu". (Luka, 22:17-19) Ali, u najvećem broju preživelih rukopisa postoji dodatak, koji je ušao savremene prevode Biblije. Tu, nakon što Isus kaže „To je moje telo", sledi nastavak: „koje je dato vama; učinite to u znak sećanja na mene". Takođe, nakon pehara vina sledi: „ovaj pehar je novi zavet moje krvi koja je prolivena za vas".
Erman takvu izmenu nalazi u
 
Prema Ermanu, ima dobrih razloga da smatramo da se ovi stihovi nisu izvorno nalazili u Evanđelju po Luki, već su naknadno dodati da bi naglasili da je Isus imao telo od krvi i mesa koje je žrtvovao zarad drugih, što je donelo spasenje.
 
== Izvori ==