Razlike između izmjena na stranici "Prva poslanica Timoteju"

Obrisano 89 bajtova ,  prije 9 godina
== Sadržaj ==
 
UOvom ovoj poslaniciposlanicom Pavao ohrabruje Timoteja u njegovom misijskom radu. U to vrijeme, Timotej se nalazio u Efezu. Pavao muje piše, da ostane tamo i nastavi dobar posao.proveo Tritri godine ješireći Pavao proveokršćanstvo u Efezu, trudeći se oko širenja kršćanstva i drago mu je, da Timotej nastavlja njegov rad. Pavao mu piše da ostane tamo i nastavi dobar posao.
 
U to vrijeme, bila je rasprava o ulozi [[žene u ranom hrišćanstvu|žene u hrišćanstvu]]. Autor poslanice, bio to Pavle ili neko drugi, autoritet prepušta muškarcima, te naglašava antifeministički pogled:
Pavao upozorava Timoteja na lažne učitelje i zablude sekte [[enkratiti|enkratizma]], "koji zabranjuju [[brak|ženiti se]] i nameću uzdržavati se od [[hrana|jela]] što ih je [[Bog]] stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu (1 Tim 4,3)." Potiče Timoteja i vjernike, da to odbace. Savjetuje Timoteja, da bude "uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u [[ljubav]]i, u vjeri, u čistoći (1 Tim 4, 12)" i da se posveti čitanju, poticanju i poučavanju. Pavao detaljno piše, koje bi osobine trebali imati crkveni nadglednici (1 Tim 3, 2-7) i [[đakon]]i (1 Tim 3, 8-13).
 
U to vrijeme, bila je rasprava o ulozi [[žene]] u Crkvi. Pavao autoritet prepušta muškarcima (1 Tim 2, 12) u skladu s duhom toga vremena. Autor poslanice, bio to Pavle ili neko drugi, naglašava antifeministički pogled: {{citiranje|»''Neka žena uči u tišini uz svu pokornost. Ne dopuštam nijednoj ženi da podučava ili da ima vlast nad muškarcima; ona treba da ćuti''.« <ref>I Timotije 2 :11—12.</ref>}}
 
Pavao upozorava Timoteja na lažne učitelje i zablude sekte [[enkratiti|enkratizmaenkratite]], "koji zabranjuju [[brak|ženiti se]] i nameću uzdržavati se od [[hrana|jela]] što ih je [[Bog]] stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu" (1 Tim 4,3)." Potiče Timoteja i vjernike, da to odbace. Savjetuje Timoteja, da bude "uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u [[ljubav]]i, u vjeri, u čistoći" (1 Tim 4, 12)" i da se posveti čitanju, poticanju i poučavanju. Pavao detaljno piše, koje bi osobine trebali imati crkveni nadglednici (1 Tim 3, 2-7) i [[đakon]]i (1 Tim 3, 8-13).
 
Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, [[obitelj]]skim odnosima: "''Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika'' (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u [[Bog]]a, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "''Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!'' (1 Tim 6, 11-12).