Razlike između izmjena na stranici "Prva poslanica Timoteju"

Obrisano 477 bajtova ,  prije 8 godina
sređeno
(sređeno)
== Nastanak ==
 
Hrišćanski proučavaoci tradicionalno smatraju da je autor poslanice sv. Pavao, kako i piše u uvodu.<ref>"''Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše'' (1 Tim 1,1)</ref> Međutim, u posljednjih 200 godina, sa razvojem [[biblijska kritika|biblijskekritički kritikeproučavaoci]], javljaju se izraženije sumnjesmatraju da pastoralne poslanice (Timoteju i Titu) nije napisaopisao Pavao., Kritički proučavaoci smatraju da su ih pisaliveć izvesni hrišćani dve ili tri generacije posle Pavla.<ref name="Pejgels"/> [[Poslanica Titu]]Timoteja je po izrazima i radnji vrlo slična [[Poslanica Titu|Poslanici TimotejuTitu]], te neki smatraju da ih je pisao isti anonimni autor školovan u duhu Pavlova nauka.
 
Poslanica je adresirana na [[Timotej Efeški|Timotej]]a, [[episkop]]a [[Efes]]a, ubijenog oko [[93]]. godine. Oni koji smatraju da je autor Pavao vrijeme nastanka smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju da je pisana krajem [[1. stoljeće|I.]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].
 
== Sadržaj ==
 
Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, [[obitelj]]skim odnosima: "''Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika'' (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u [[Bog]]a, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "''Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!'' (1 Tim 6, 11-12).
 
== O Timoteju ==
 
Timotej se prvi puta spominje u [[Djela apostolska|Djelima apostolskim]] (Dj 16,1). Njegova majka Eunika i baka Loida se spominju u Drugoj poslanici Timoteju (2 Tim 1,5). Timotej je upoznao Pavla, tijekom njegova drugog posjeta Listri. Pavao ga je obratio na [[kršćanstvo]] i postao njegov mentor. Zajedno su išli na brojna misijska putovanja. Timotej je pomagao Pavlu, propovijedao i širio [[Evanđelje]] s njim i pojedinačno.
 
== Analiza ==