Aregunda – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: thumb|right|250px|Aregundin sarkofag '''Aregunda''' ili '''Arnegunda''' (515/520 - 565/570) je bila franačka kraljica, odnosno četvrta po redu sup...
(nema razlike)

Verzija na datum 19 juli 2011 u 08:48

Aregunda ili Arnegunda (515/520 - 565/570) je bila franačka kraljica, odnosno četvrta po redu supruga kralja Klotara I. Bila je sestra Klotarove treće supruge Ingunde. Kada je Ingunda muža pitala zna li nekoga tko bi bio dostojan muž njenoj sestri, Klotar je odgovorio da je to samo on te je oženio Aregundu. Tako stvoreni slučaj bigamije i incesta na franačkom dvoru je izazvao zgražanje Crkve i sveopći skandal, koji je, pak, prekinut kada je Ingunda preminula oko 546. Aregunda je Klotaru rodila sina Hilperika.

Aregundin sarkofag

Aregunda je postala predmetom značajnog arheološkog otkrića kada je 1959. Michel Fleury pronašao njen sarkofag u Bazilici Saint-Denis. U njemu su pronađeni brojni primjerci nakita i dobro očuvana odjeća. Godine 2007. su ti ostaci postali predmetom DNK analize za potrebe dokumentarne serije Digging for the Truth; svrha je bila otkriti da li Aregundin DNK pokazuje bliskoistočno porijeklo, odnosno dokazati/opovrgnuti teoriju o Merovinzima kao potomcima Isusa koje popularizirao roman Da Vincijev kod. Analiza je pokazala da u Aregundinom grobu nema DNK osobe bliskoistočnog porijekla, ali s obzirom da sama Aregunda nije bila potomak Merovinga, nego se u tu porodicu tek udala, teorija nije u potpunosti opovrgnuta.

Reference

  • Erlande-Brandenburg, Alain, "Saint-Denis Cathedral", Editions Quest-France, Rennes, n.d.