Poslanica Galatima – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 18:
Pavao u prvom dijelu poslanice pravda svoje apostolstvo tvrdnjom da ga je primio izravno od [[Isus]]a [[Krist]]a. U drugom dijelu tumači novost kršćanstva i odnos [[Tora|Zakona]] i [[Evanđelja]]. U trećem dijelu izlaže temeljna načela kršćanske [[sloboda|slobode]].
 
== Analiza ==
[[Image:P46.jpg|thumb|175px|[[Papyrus 46]], koji sadrži poslanicu Galatima.]]
Ovo je najstrastvenija Pavlova poslanica u kojoj se veoma žestoko bori protiv tzv. judaista. PavaoIz ističeanalize punuposlanice vrijednostse Kristovavidi otkupljenjada kojeje Pavle u čovjekutim postajeoblastima djelotvornonailazio vjerom,na iozbiljne zalažeotpore.<ref sename="Vukomanović">[http://www.pescanik.net/content/view/671/144/ zaMilan sloboduVukomanović, odReligija Mojsijevai politika u najranijem hrišćanstvu]</ref> zakona.
 
U [[Galatija|Galatiji]] Pavle nailazi na [[crkve]] čiji članovi zagovaraju tradicionalne jevrejske običaje, smatrajući, na primer, da su [[obrezivanje]] i poštovanje [[Mojsije]]vog zakona neophodni preduslovi za pristupanje Isusovom pokretu.<ref name="Vukomanović"/> Pavle, nasuprot, eksplicitno tvrdi da ako Galati prihvate obrezivanje, onda njihova vera u Hrista nema posebnog smisla ni opravdanja. (Gal 5.2) Pavao ističe punu vrijednost Kristova otkupljenja koje u čovjeku postaje djelotvorno vjerom, i zalaže se za slobodu od Mojsijeva zakona.
 
Ovo pismo, kao i mnoga druga, nije pisao Pavle lično, već je diktirao [[pisar]]u-[[sekretar]]u. Na kraju pisma Pavle dodaje ''[[post scriptum]]'' ličnim rukopisom, (uobičajen način u antici), kako bi primaoci znali da je on autor pisma: „''Vidite, velikim slovima pišem vam sopstvenom rukom''" (Gal. 6:11). Njegov rukopis je bio krupniji od rukopisa pisara kome je diktirao pismo.<ref name="Ehrman"/>