Poslanica Galatima – razlika između verzija

Dodano 49 bajtova ,  prije 11 godina
struktura
m (r2.7.1) (robot Dodaje: sk:List Galaťanom)
(struktura)
{{Novi zavjet}}
'''Poslanica Galatima''', jednaje [[poslanica]] koju je [[apostol Pavle]] poslao [[hrišćani]]ma u [[Galatija|Galatiji]]. Jedna je od knjiga [[Novi zavet|Novog zaveta]], po redu četvrta među poslanicama. Nalazi se iza [[Druga poslanica Korinćanima|Druge poslanice Korinćanima]].
 
Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.
Pisac poslanice je [[Sveti Apostol Pavle]] a nastala je pedesetih godina prvoga veka. Čitaoci kojima je upućena poslanica su Galati koji su primili [[hrišćanstvo]]. Oni su živeli u [[Mala Azija|Maloj Aziji]] u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Apostol Pavle obišao na svom [[Prvo misionarsko putovanje|Prvom misionarskom putovanju]].
 
== Nastanak ==
Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla. On u njoj izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili [[hrišćanstvo]], posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki lažni misionari, najverovatnije [[Gnostici]], koji su omalovažavali apostola i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je apostol otkrio. U ovoj poslanici apostol Pavle im ispravlja te zablude.
 
Pisac poslanicePoslanica je [[Sveti Apostol Pavle]] a nastala je pedesetih godina prvoga veka[[1. Čitaocivek]]a, kojima jea upućena poslanica suje GalatiGalatima koji su primili [[hrišćanstvo]]. Oni su živeli u [[Mala Azija|Maloj Aziji]] u gradovima: Listri, Dervi i Ikoniji, koje je Apostol Pavle obišao na svom [[Prvo misionarsko putovanje|Prvomprvom misionarskom putovanju]].
Stihovi iz ove poslanice često se koriste na crkvenim bogosluženjima.
 
== Sadržaj ==
 
Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla. OnPavle u njojposlanici izražava žaljenje zbog toga što su Galati, koji su od njega primili [[hrišćanstvo]], posle njegovog odlaska upali u zablude, jer su se pojavili neki "lažni" misionari, najverovatnije [[Gnosticignostici]], koji su omalovažavali apostolaPavla i pomutili im sliku o hrišćanstvu koju im je apostol otkrioostavio. U ovoj poslanici apostol Pavle im ispravlja te "zablude".
 
== Analiza ==
 
Ovo je najstrastvenija poslanica Apostola Pavla.
 
== Vidi još ==
{{relig-stub}}
 
[[Kategorija:PoslaniceApostol apostola PavlaPavle]]
[[Kategorija:Pavlove poslanice]]
[[Kategorija:Ranohrišćanski spisi]]
[[Kategorija:Novi zavjet]]
 
[[ar:رسالة بولس الرسول إلى أهل غلاطية]]