Mikrokontroler – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: eu:Mikrokontrolagailu
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:PIC18F8720.jpg|thumb|right|200px|МикроконтролерMikrokontroler типаtipa ПИКPIK (PIC), фирмеfirme МикрочипMikročip (Microchip)]]
 
'''Mikrokontroler''' je digitalna elektronska naprava u obliku [[Integrisano kolo|integrisanog kola]]. Namjena mikrokontrolera je upravljanje uređajima i procesima, pa u sebi ima integrisan [[mikroprocesor]], [[računarska memorija|memoriju]], digitalne i analogne ulaze i izlaze, digitalne satove („tajmere“), [[brojač]]e („kauntere“), [[oscilator|oscilatore]], komunikacione sklopove („interfejse“) i druge dodatke za koje je nekada bio potreban niz posebnih integralnih kola („čipova“). Mikrokontroler normalno radi u [[kontrolna petlja|kontrolnoj petlji]], dakle očitava ulaze i zatim podešava izlaze u skladu sa svojim programom. Petlja se stalno ponavlja dok traje kontrola procesa.
'''Микроконтролер''' је дигитална електронска направа у облику [[Интегрисано коло|интегрисаног кола]]. Намјена микроконтролера је управљање уређајима и процесима, па у себи има интегрисан [[микропроцесор]], [[рачунарска меморија|меморију]], дигиталне и аналогне улазе и излазе, дигиталне сатове („тајмере“), [[бројач]]е („каунтере“), [[осцилатор|осцилаторе]], комуникационе склопове („интерфејсе“) и друге додатке за које је некада био потребан низ посебних интегралних кола („чипова“). Микроконтролер нормално ради у [[контролна петља|контролној петљи]], дакле очитава улазе и затим подешава излазе у складу са својим програмом. Петља се стално понавља док траје контрола процеса.
 
==Mikrokontroler ili mikroprocesor==
==Микроконтролер или микропроцесор==
Glavna razlika između modernih mikroprocesora i mikrokontrolera je da su prvi optimizirani za brzinu i performanse kod računarskih programa, dok su mikrokontroleri optimizirani u pravcu integracije većeg broja kola, upravljanja procesima u stvarnom vremenu (real-time control), masovnu proizvodnju, nisku cijenu, i malu potrošnju struje. Mikrokontroleri su otporniji i na varijacije napona, temperature, vlažnosti, vibracije i tako dalje.
Главна разлика између модерних микропроцесора и микроконтролера је да су први оптимизирани за брзину и перформансе код рачунарских програма, док су микроконтролери оптимизирани у правцу интеграције већег броја кола, управљања процесима у стварном времену (real-time control), масовну производњу, ниску цијену, и малу потрошњу струје. Микроконтролери су отпорнији и на варијације напона, температуре, влажности, вибрације и тако даље.
 
==Istorija==
==Историја==
Sa pojavom prvih mikroprocesora 1971. godine, počela je i njihova upotreba u kontrolne svrhe. Međutim tipičan sistem je zahtijevao veliki broj dodatnih kola za rad, kao što su bili AD pretvarači (A/D converters), brojači, oscilatori i drugo. Vremenom je došlo do integrisanja potrebnih komponenti u jedno kolo, i tako je stvoren moderni mikrokontroler.
Са појавом првих микропроцесора 1971. године, почела је и њихова употреба у контролне сврхе. Међутим типичан систем је захтијевао велики број додатних кола за рад, као што су били АД претварачи (A/D converters), бројачи, осцилатори и друго. Временом је дошло до интегрисања потребних компоненти у једно коло, и тако је створен модерни микроконтролер.
 
Jedan od prvih je bio Motorola 6801 mikrokontroler, razvijen od 6800 mikroprocesora. Kasnije, 1985. godine je od 6801 stvoren popularni 68HC11 sa tad novom [[HCMOS]] tehnologijom, koja je omogućila manju potrošnju, manju osjetljivost na smetnje i brži rad.
Један од првих је био Моторола 6801 микроконтролер, развијен од 6800 микропроцесора. Касније, 1985. године је од 6801 створен популарни 68HC11 са тад новом [[HCMOS]] технологијом, која је омогућила мању потрошњу, мању осјетљивост на сметње и бржи рад.
<ref>Microcontroller technology, the 68HC11, Peter Spasov, странаstrana 6., ISBN 0-13-901240-0</ref>
Danas mnogi modeli mogu da rade i vrše kontrolu manjih uređaja bez ikakvih vanjskih dijelova, ili sa minimalnim brojem istih.
Данас многи модели могу да раде и врше контролу мањих уређаја без икаквих вањских дијелова, или са минималним бројем истих.
Proizvodnja mikrokontrolera iznosi nekoliko milijardi godišnje i znatno premašuje proizvodnju mikroprocesora, tipičnih za lične kompjutere (personal computers).
Производња микроконтролера износи неколико милијарди годишње и знатно премашује производњу микропроцесора, типичних за личне компјутере (personal computers).
 
==Dijelovi==
==Дијелови==
Razne vrste će imati razne module integrisane u mikrokontroler. Ipak većina uključuje kao minimum slijedeće dijelove:
Разне врсте ће имати разне модуле интегрисане у микроконтролер. Ипак већина укључује као минимум слиједеће дијелове:
*Mikroprocesor
*Микропроцесор
*РОМROM (-{[[ROM]]}-), ЕПРОМEPROM (-{[[EPROM]]}-) илиili [[флешfleš меморијаmemorija|флешfleš меморијуmemoriju]] (flash memory)
*РАМRAM ([[RAM]]) меморијуmemoriju
*[[ОсцилаторOscilator]]
*СатSat (timer)
*БројачBrojač (counter)
*[[ВочдогVočdog тајмерtajmer]] (watchdog timer)
*Digitalne ulaze i izlaze
*Дигиталне улазе и излазе
 
Većina uz te posjeduje i:
Већина уз те посједује и:
*Analogne ulaze i izlaze
*Аналогне улазе и излазе
*КомуникациониKomunikacioni склопsklop (интерфејсinterfejs), УСАРТUSART (USART), ССПSSP (SSP) иi другеdruge
*Analogne poređivače napona (naponske komparatore)
*Аналогне поређиваче напона (напонске компараторе)
*МодулаторModulator ширинеširine пулсаpulsa (PWM modulator) заza контролуkontrolu мотораmotora
*i druge.
*и друге.
 
==Upotreba==
==Употреба==
Koriste se u najrazličitijim modernim uređajima. U [[robot|robotima]], telekomunikacionim uređajima, [[satelit|satelitima]], [[automobil|automobilima]], [[instrument|instrumentima]], [[mobilni telefon|mobilnim telefonima]], [[kamera|kamerama]], kućnim uređajima kao što su [[mašina za pranje rublja|mašine za pranje rublja]], [[Mikrotalasna rerna|mikrotalasne rerne (mikrovalne pećnice)]], kućnim [[pekara|pekarama]] [[hljeb|hljeba (kruha)]] i drugdje.
Користе се у најразличитијим модерним уређајима. У [[робот|роботима]], телекомуникационим уређајима, [[сателит|сателитима]], [[аутомобил|аутомобилима]], [[инструмент|инструментима]], [[мобилни телефон|мобилним телефонима]], [[камера|камерама]], кућним уређајима као што су [[машина за прање рубља|машине за прање рубља]], [[Микроталасна рерна|микроталасне рерне (микровалне пећнице)]], кућним [[пекара|пекарама]] [[хљеб|хљеба (круха)]] и другдје.
 
==Budućnost==
==Будућност==
Mikrokontroleri su od sedamdesetih godina prošlog vijeka imali brz razvoj. Sve više i više ranije odvojenih kola je integrisano, programiranje je olakšano uvođenjem „flaš“ (flash) memorija (koje se mogu mnogo puta brisati i pisati), smanjena je potrošnja struje (važno za baterijske uređaje), a ponuda različitih kontrolera je nevjerovatno široka. Danas takođe postoje i 8, 16, 32 i 64 bitni modeli, kao i DSP (DSP) modeli podešeni za brze matematičke operacije sa proširenim setom instrukcija.
Микроконтролери су од седамдесетих година прошлог вијека имали брз развој. Све више и више раније одвојених кола је интегрисано, програмирање је олакшано увођењем „флаш“ (flash) меморија (које се могу много пута брисати и писати), смањена је потрошња струје (важно за батеријске уређаје), а понуда различитих контролера је невјероватно широка. Данас такође постоје и 8, 16, 32 и 64 битни модели, као и ДСП (DSP) модели подешени за брзе математичке операције са проширеним сетом инструкција.
 
==ВидиVidi јошjoš==
*[[Mikroprocesor]]
*[[Микропроцесор]]
 
==Proizvođači==
==Произвођачи==
*[http://www.microchip.com МикрочипMikročip (Microchip)]
*[http://www.intel.com/design/embcontrol/index.htm ИнтелIntel (Intel)]
*[http://www.atmel.com АтмелAtmel (Atmel)]
*[http://www.freescale.com/ МоторолаMotorola (промијенилаpromijenila имеime свомsvom одјелуodjelu контролераkontrolera уu ФрискејлFriskejl (Freescale))]
*[http://focus.ti.com/mcu/docs/mcuhome.tsp?sectionId=101 ТексасTeksas ИнструментсInstruments (Texas Instruments)]
*[http://www.zilog.com/products/ ЗилогZilog (Zilog)]
 
==Reference==
 
==Референце==
<references/>
 
[[Kategorija:Mikrokontroleri]]
Red 68:
[[et:Mikrokontroller]]
[[eu:Mikrokontrolagailu]]
[[fa:ریزکنترل‌گرریزکنترلگر]]
[[fi:Mikrokontrolleri]]
[[fr:Microcontrôleur]]