Lista nepriznatih država – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 19:
*: '''Status''': Kosovo je neovisnost proglasilo 2008., a do 13. avgusta 2014. priznalo ga je ukupno 110 od 193 članice Ujedinjenih nacija. Kosovo je priznao i Tajvan iako Kosovo ne priznaje Tajvan. Prvi put je Kosovo neovisnost prolgasilo 1991., ali ga je tada priznala jedino Albanija. Područje Kosova Republika Srbija smatra sastavnim i neotuđivim dijelom svoga teritorija. Od 1999. područje se nalazi pod kontrolom UN-a, tako da su sporne izborima izabrane vlasti u Prištini, koje odluke donose neovisno od Beograda, pod izravnom kontrolom predstavnika međunarodne zajednice. Zbog toga pobornici neovisnosti Kosova kažu da Kosovo jeste neovisna država pod kontrolom Ujedinjenih nacija što su neki od protivnika nazvali paradoksom. Ipak, tužba Srbije kojom se tvrdi da je samo proglašavanje deklaracije o neovisnosti bilo nezakonito odbačena je od strane Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio kako ne postoji odredba koja bi zabranjivala jednostrane deklaracije o neovisnosti. Kosovo je u članstvu nekih međunarodnih organizacija, gdje u nekima sudjeluje kao neovisna država, a u nekima pod statusno neutralnim predstavljanjem.''(dvidi još i [[UNMIK Kosovo]])''.
* [[Datoteka:Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg|25 px]][[Turska Republika Sjeverni Kipar]]
*: '''Status''':Turska Republika Sjeverni Kipar neovisnost je proglasila 1983. godine, a danas je priznaje jedino Turska. Turska Republika Sjeverni Kipar ima promatrački status u Organizacija islamske konferencije pod nazivom Država ciparskih Turaka. Prema deklaraciji UnedinjenihUjedinjenih nacija broj 541, deklaracija o neovisnosti Turske Republike Sjeverni Cipar proglašena je pravno nevažećom. Ostrvo je ostalo podijeljeno nakon invazije turske vojske 1974.(?) godine. Zanimljivost je da državu priznaje i Nahčivan, autonomna republika u sastavu Azerbejdžana, dok je ostatak Azerbejdžana ne priznaje.
* [[Datoteka:Flag of Palestine.svg|25 px]][[Palestinska samouprava|Palestinska Država]]
*: '''Status''':PLO je proglasio neovisnost Palestine 1988. u egzilu u Alžiru dok još nije imao kontrolu nad traženim područjima. Danas PLO obnaša određenu administrativnu i samoupravnu aktivnost ali isključivo na teritoriji Palestinske samouprave. Palestinu danas priznaje 128 od 193 države članice Ujedinjenih nacija te Zapadna Sahara. Palestina je članica nekih od UN-ovih tijela kao što je UNESCO. Formalno se nalazi pod vojnom okupacijom od strane Izraela.