Islamski Kairo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 22:
 
== Odlike ==
 
Stari Kairo je mjesto prvih egipatskih prijestolnica, Al-Askar i Fustat, koji su danas uklopljeni u grad Kairo. U njemu se nalaze brojni spomenici od kojih su islamski:
 
* '''Džamija Amr ibn al-Asa''' (arapski: جامع عمرو بن العاص‎) ili '''Amrova džamija''' iz 642. godine je najstarija [[džamija]] u Africi, izgrađena na mjestu šatora generala Amra, koji je osvojio Egipat, u novoosnovanoj prijestolnici Egipta, Fustatu. Zahvaljujući mnogim obnovama tijekom stoljeća malo je ostalo od izvorne građevine, ali je velika islamska znamenitost i turistička atrakcija.
* '''Ibn Tulunova džamija''' (مسجد أحمد بن طولون‎) je jedini ostatak egipatske prijstolnice Al-Katija. Izgrađena je u [[Samarra]]nskom stilu ([[Irak]]) koji je karakterističan za abasidsku dinastiju. Ona je kvadratična s velikim dvorištem s natkrivenim trijemom na sve četiri strane od kojih je najveći onaj okrenut istoku s mihrabom. Njezin minaret ima slične pužolike stube kao onaj u Samarri i predaje kaže da se na njega može uspeti na konju. Koncem 13. stoljeća dobila je prepoznatljivi toranj sabil s visokim tamburom i kupolom
Linija 36 ⟶ 34:
 
<gallery>
fileDatoteka:Al-Azhar 2006.jpg|<center>Džamija Al-Azhar (970.)
fileDatoteka:Mosquee al-akim le caire 1.jpg|<center>Al-Hakimova džamija (990-ih)
fileDatoteka:Flickr - HuTect ShOts - Citadel of Salah El.Din and Masjid Muhammad Ali قلعة صلاح الدين الأيوبي ومسجد محمد علي - Cairo - Egypt - 17 04 2010 (4).jpg|<center>Saladinova citadela (1176.-83.)
fileDatoteka:Cairo-Moskee_Sultan_Hassan_-_Moskee_ar-Rifai.jpg|<center>Džamija sultana Hasana i Al-Rifa
fileDatoteka:Mohammed-ali-basha-mosque.jpg|<center>Džamija Muhameda Alija unutar citadele (1830.-48.)
</gallery>
 
== izvoriPovezano ==
* [[Islamska umjetnost i arhitektura]]
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== PovezniceVanjske veze ==
{{commonscat|Islamic Cairo}}
* [[Islamska umjetnost i arhitektura]]
 
== Vanjske poveznice ==
 
* [http://whc.unesco.org/en/list/90 Abu Mena] - uključujući panoramske fotografije od 360˚{{eng oznaka}} Posjećeno 16. ožujjka 2011.
 
Linija 58 ⟶ 55:
{{Svjetska baština u Egiptu}}
 
[[Kategorija:Kairo]]
[[Kategorija:Arheološka nalazišta u Egiptu]]
[[Kategorija:Historija Egipta]]