Lendava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Lavoslav (razgovor | doprinos)
Nova stranica: {{izdvojeni članak}} {| border="0" cellpadding="2" cellspacing="1" style="float:right; empty-cells:show; margin-right:0em; margin-left:1em; margin-bottom:0.5em; background:#e3e3e3;" ...
(nema razlike)

Verzija na datum 3 juli 2011 u 15:09

Lendava
Osnovne informacije
Površina: 147.5 km²
Stanovništvo: 3.395
Visina: 161 m
Koordinate: 46°33′N 16°27′E
Poštanski broj: 9220
Vremenska zona: UTC+1 (CET)
(Letnje vreme: UTC+2 (CEST)

Lendava je grad i središte istoimene općine u Republici Sloveniji, Lendava je smještena uz samu granicu tromeđa sa Republikom Mađarskom i Republikom Hrvatskom.

Promet

Lendava je prometno povezana autocestom Maribor-Budimpešta te državnom cestom sa Hrvatskim Murskim Središćem.

Gospodarstvo

Lendava se od samostalnosti Slovenije brzo razvija kao najprije turistički, a onda i industrijski grad. Mjesto postaje važno za strane ulagače i time važan grad u tom dijelu Evrope.

Međugranična suradnja

Najjužniji dio Prekmurja tj. Općine Lendava se nalazi u blizini Hrvatskog mjesta Podturen tu se nalazi i tromeđe Slovenije,Mađarske i Hrvatske te bi na tom mjesto trebao biti sagrađen most preko rijeke Mure koji bi cestovno povezivao sve tri Republike kao i davne 1945. godine kada je taj most bio srušen.Lendavski Župan (Balažek),Podturenski (Lepen) i Kerkaszentkiraly(Pal) su dogovorili gradnju tog projekta koji če se financirati preko EU fondova koji bi bio dodatna korist Slovenskog Prekmurja a pogotovo Lendave i šireg područja.

Vanjske poveznice

sh:Općina Lendava