Razlike između izmjena na stranici "Marijan Matković"

Dodana 4 bajta ,  prije 10 godina
m
link
m (link)
'''Marijan Matković''' ([[Karlovac]], [[21. rujna]] [[1915.]] - [[Zagreb]], [[31. srpnja]] [[1985.]]), [[Hrvatska|hrvatski]] književnik.
 
Studirao je povijest umjetnosti i književnost u Beču i Parizu, diplomirao je na [[Pravni fakultet u Zagrebu|Pravnom fakultetu u Zagrebu]]. Od 1945. godine radio je na [[Radio Zagreb]]u, književni je tajnik "Nakladnog zavoda Hrvatske", te [[intendant]] u [[Hrvatsko narodno kazalište|HNK u Zagrebu]]. Uređivao je časopis "Forum", a od 1974. do smrti vodio je "Zavod za književnost i teatrologiju JAZU".
 
Prvo objavljeno djelo mu je pjesnička zbirka "Iz mraka u svjetlo". Njegov dramski obiteljski ciklus "Igra oko smrti" svojevrsna je panorama predratnih i ratnih društveno-političkih previranja. Drugi značajni dramski interes je suvremena, egzistencijalističkim humanizmom inspirirana reinterpretacija antičkih mitova (Heraklo, Prometej, Ahilova baština - ciklus "I bogovi pate". Pisao je i feljtone, eseje i kritike, putopise i likovne monografije te uređivao brojna izdanja hrvatskih pisaca.
22.153

izmjene