Razlike između izmjena na stranici "Wikipedia:Navođenje izvora"

nema sažetka uređivanja
mNo edit summary
No edit summary
 
{{prečica|[[VP:NAVOD]]<br/> [[VP:NI]]}}
{{Pravila i smjernice]]}}
 
Ova stranica je smernica koja opisuje kako u člancima navoditi izvore podataka. Navođenje izvora podataka je dio smernica [[Wikipedia:Bez originalnog istraživanja]] i [[Wikipedija:Proverljivost]]. To znači da bilo koji materijal koji se ospori i za koji nije naveden materijal bilo koji urednik može da ukloni. Za više informacija pogledajte gore navedene strane i [[Wikipedia:Pouzdani izvori]]. <!--Wikipedia:Reliable sources-->
* obezbeđivanje verodostojnosti članka i mogućnosti da svaki čitalac ili urednik može proveriti informaciju;
* poboljšanje opšte verodostojnosti i merodavnosti Vikipedije;
* pokazivanje da vaš doprinos nije [[VikipedijaWikipedia:Bez originalnog istraživanja|originalno istraživanje]];
* smanjivanje verovatnoće uredničkih sporova, ili [[VikipedijaWikipedia:Rešavanje sukoba|rešavanje]] onih do kojih se došlo; i
* davanje priznanja izvoru za pružanje korisnih podataka i izbegavanje optužbe za [[plagijat]].
 
 
== Kada navoditi izvore ==
 
<!-{style>
 
=== Kada dodate sadržaj ===
''Za načine pronalaženja izvora za navođenje, pogledajte [[VikipedijaWikipedia:Pouzdani izvori#Pronalaženje dobrog izvora može biti zahtevno|Pronalaženje dobrog izvora...]]'' <!--Wikipedia:Reliable sources#Finding a good source may require some effort-->
 
Ako dodate bilo kakav podatak u članak, naročito ako je sporan ili je verovatno da će biti osporen, treba da navedete i izvor. Ako ne znate kako da oblikujete navod, drugi će ga srediti za vas. Prosto navedite sve podatke koje možete.
Uopšteno, čak i kada pišete po sećanju, trebalo bi da '''aktivno tražite merodavnu referencu za navođenje'''. Ako pišete iz sopstvenog znanja, onda bi trebalo da znate dovoljno i da nađete dobru referencu pri kojoj se čitalac može sam informisati o temi - vi nećete večito biti na raspolaganju da odgovarate na pitanja. Osnovna stvar je da '''pomognete čitaocu''' i ostalim urednicima.
 
Navođenje je naročito važno kada pišete o mišljenjima koja postoje o određenom pitanju. [[VikipedijaWikipedia:Izbegavajte neodređene tvrdnje|Izbegavajte neodređene tvrdnje]] kao što je „Neki ljudi kažu...“. Umesto toga, učinite da je ono što napišete [[VikipedijaWikipedia:Proverljivost|proverljivo]]: pronađite određenu osobu ili grupu koja ima to mišljenje, spomenite je po imenu i dajte navod iz merodavne publikacije u kojoj se to mišljenje izražava. Zapamtite da Vikipedija nije mesto na kojem treba da izražavate svoje mišljenje niti za [[VikipedijaWikipedia:Bez originalnog istraživanja|originalno istraživanje]].
 
Budući da je ovo Wikipedia na srpskohrvatskom jeziku, kad god je moguće, treba navesti izvor na srpskohrvatskom jeziku, koji bi trebalo da uvek ima prednost nad drugim jezicima iste težine. Međutim, tamo gde je to prikladno, navedite i reference na drugim jezicima. Ako navodite iz izvora na drugom jeziku, treba navesti prevod na srpskohrvatski jezik uz navod na izvornom jeziku pored njega.
== Kako i gde navoditi izvore ==
 
Vidi još: [[VikipedijaWikipedia:Navođenje ukratko]] <!--:en:Wikipedia:Citations quick reference-->
 
* Kada pišete novi članak ili dodajete reference u postojeći članak koji nema nijednu, držite se ''ustanovljene prakse'' u datoj profesiji ili oblasti na koju se članak odnosi (ako postoji i nije sporna).
'''Raspravu o različitim stilovima navođenja možete pronaći ispod.'''
 
*Vodič koji se lako prati, možete naći u odeljku [[VikipedijaWikipedia:Navođenje izvora/primeri stila]] <!-- Wikipedia:Citing sources/example style-->
*Neki urednici više vole da koriste [[VikipedijaWikipedia:Šabloni|šablone]] za oblikovanje referenci; pogledajte [[VikipedijaWikipedia:Šabloni/Citiranje|pregled šablona za citate]]; <!--Wikipedia:Citation templates--> za korisnike koji su upoznati sa postupkom citiranja a kojima treba referenca, postoji i [[VikipedijaWikipedia:Šabloni/Citiranje/Brzi vodič za citiranje|brzi vodič]].<!--Wikipedia:Template messages/Sources of articles/Citation quick reference-->
*[http://citationmachine.net/ Lendmark mašina za citiranje] ({{jez-eng|Landmark Citation Machine}}) je takođe dobra za stvaranje bibliografija. Redovno se ažurira i radi na tri odvojena servera.
*'''Wikicite''' je besplatan program, trenutno u razvoju, čija je svrha da pomogne ljudima da propisno referenciraju svoje doprinose Vikipediji. Napisan je u programskom okruženju [[Vižual bejzik .NET]], te je prikladan samo za korisnike operativnih sistema [[Vindouz 2000]] i [[Vindouz XP]]. Izvorni kod i program su dostupni besplatno; više detalja je dostupno na [[:en:User:Dmoss|korisničkoj strani autora]].
Slede različiti stilovi navođenja koje možete koristiti za unošenje referenci u Vikipedijine članke:
*Ugrađene HTML veze (veze u tekstu)
*[[VikipedijaWikipedia:Harvardsko referenciranje|Harvardsko referenciranje]], <!--Wikipedia:Harvard referencing--> i
*[[VikipedijaWikipedia:Stil referenciranja Vankuver]]
*[[VikipedijaWikipedia:Fusnote|Fusnote]]. <!--Wikipedia:Footnotes-->
 
Sva četiri stila prihvatljivi su stilovi navođenja izvora na Vikipediji. Nemojte menjati iz harvardskog referenciranja u fusnote ili obrnuto, a da prvo proverite na strani za za razgovor da li neko ima nešto protiv. Ako nema sporazuma, prednost ima stil koji je koristio prvi glavni doprinosilac.
| pages= 333–343}}
 
For more templates to assist formatting, see [[VikipedijaWikipedia:Template messages/Sources of articles/Generic citations | the citation templates]].
 
Citations for newspaper articles typically include the title of the article in quotes, the [[byline]] (author's name), the name of the newspaper in italics, date of publication, and the date you retrieved it if it's online.
# Fusnote se posmatraju kao jedan od dva standarda stila citiranja u [[Čikaški priručnik stila|Čikaškom priručniku stila]].
# Fusnote se obično označavaju brojevima. Prema tome, odrediti ko je šta rekao zahteva od čitaoca da stalno skače od glavnog dela članka do odeljka sa fusnotama i nazad. Kad fusnote služe da pruže dodatne informacije, to uglavnom nije problem, ali ako služe za navođenje izvora podataka, to može biti problematično (jer je ponekad vrlo važno zapamtiti koji izvor iznosi koje podatke).
# Do nedavno, MedijaViki je imalo ograničenu podršku za fusnote. Konkretno, [[VikipedijaWikipedia:Fusnote|automatsko nabrajanje fusnota]] se sukobilo sa upotrebom ugrađenih HTML linkova u uglastim zagradama sa automatskim pobrojavanjem, i ista fusnota se nije mogla koristiti više puta sa automatskim pobrojavanjem, mada je ovaj problem delimično rešen korišćenjem novog [[meta:Cite/Cite.php|&lt;ref> taga]]. (detaljnije u [[VikipedijaWikipedia:Fusnote]])
# Mnogi od današnjih priručnika stila ne zahtevaju ili ne preporučuju korišćenje fusnota i referencijskih endnota za navođenje izvora {{ref_harvard|ConcordiaLibraries|Concordia Libraries|a}}. [[APA stil]] ne koristi fusnote za navođenje izvora. [[MLA priručnik stila]] predlaže korišćenje citiranje referenci u zagradama unutar tekstova, čime se smanjuje broj fusnota u korist bibliografskih napomena u zagradama unutar teksta gde god je to moguće; takve napomene u zagradama unutar teksta referišu na priložene spiskove ''Citiranih radova''.
# Uređivači ne treba da prebacuju izvore podataka iz jednog ''sistema'' u drugi, bez prethodne saglasnosti na stranici za razgovor o članku. Na primer, uređivači ne treba u istom članku da koriste i harvardsko referenciranje i fusnote. Ako ne dođe do dogovora, treba koristiti sistem koji je koristio prvi veći uređivač članka. Ovo se, međutim, ne odnosi na konkretan ''stil'', koji može predstavljati tehnički boljitak.
 
==Citiranje Vikipedijinih članaka u drugim radovima==
Predloge kako treba da izgleda citat iz Vikipedije '''u drugim radovima''' možete naći u članku [[VikipedijaWikipedia:Citiranje Vikipedije]] <!--[[VikipedijaWikipedia:Citing Wikipedia]]-->; U ovu svrhu se može koristiti i alat '''[[Posebno:Cite|Citiraj]]'''.
 
==Reference==
==Vidi još==
* [[Meta:Cite/Cite.php|Tag &lt;ref&gt;]]
* [[VikipedijaWikipedia:Common knowledge|Vikipedija:Common knowledge]]
 
==Reference==