Razlike između izmjena na stranici "Wikipedia:Navođenje izvora"

m
nema sažetka uređivanja
mNo edit summary
 
{{prevod}}
{{prečica|[[VP:NAVOD]]<br/> [[VP:NI]]}}
{{Pravila i smjernice]]
<!-{style-guideline | [[WP:CITE]]<br />[[WP:REF]]}}
{{Policylist>
 
Ova stranica je smernica koja opisuje kako u člancima navoditi izvore podataka. Navođenje izvora podataka je dio smernica [[Wikipedia:Bez originalnog istraživanja]] i [[Wikipedija:Proverljivost]]. To znači da bilo koji materijal koji se ospori i za koji nije naveden materijal bilo koji urednik može da ukloni. Za više informacija pogledajte gore navedene strane i [[Wikipedia:Pouzdani izvori]]. <!--Wikipedia:Reliable sources-->
Navođenje je naročito važno kada pišete o mišljenjima koja postoje o određenom pitanju. [[Vikipedija:Izbegavajte neodređene tvrdnje|Izbegavajte neodređene tvrdnje]] kao što je „Neki ljudi kažu...“. Umesto toga, učinite da je ono što napišete [[Vikipedija:Proverljivost|proverljivo]]: pronađite određenu osobu ili grupu koja ima to mišljenje, spomenite je po imenu i dajte navod iz merodavne publikacije u kojoj se to mišljenje izražava. Zapamtite da Vikipedija nije mesto na kojem treba da izražavate svoje mišljenje niti za [[Vikipedija:Bez originalnog istraživanja|originalno istraživanje]].
 
Budući da je ovo VikipedijaWikipedia na srpskomsrpskohrvatskom jeziku, kad god je moguće, treba navesti izvor na srpskomsrpskohrvatskom jeziku, koji bi trebalo da uvek ima prednost nad drugim jezicima iste težine. Međutim, tamo gde je to prikladno, navedite i reference na drugim jezicima. Ako navodite iz izvora na drugom jeziku, treba navesti prevod na srpskisrpskohrvatski jezik uz navod na izvornom jeziku pored njega.
 
===Kada citirate nekoga===
== Koje izvore navoditi ==
{{Poseban članak|Vikipedija:Pouzdani izvori}}
Dajte prednost trećim stranama, izvorima na srpskomsrpskohrvatskom jeziku koje su javno potvrđeni ({{jez-eng|peer-reviewed}}).
 
== Kako i gde navoditi izvore ==
Potpuno navođenje izvora, odnosno referenciranje, podrazumeva da na dnu članka postoji odeljak <nowiki>==Reference==</nowiki> ili <nowiki>==Izvori==</nowiki>. U okviru ovog odeljka je lista podrobno opisanih izvora, po jedan (<nowiki>*</nowiki>) elemenat liste za svaki izvor.
 
Uobičajeno navođenje izvora podrazumeva: ime autora, naslov knjige ili članka i datum objavljivanja. Razna zanimanja, naučne oblasti i izdavači koriste različite dogovore o tome koje informacije su značajne i kako se navode. Najčešće je lista poređana alfabetski (azbučnoabecedno) po prezimenu autora. Ime izdavača i grad su neobavezni. ISBN broj je takođe neobavezan. Za članak iz novina trebalo ni navesti datum, broj časopisa, izdanje i broj strane, ako je moguće.
 
Uobičajeno referenciranje bi izgledalo ovako:
 
=====Održavanje zasebnog odeljka „Reference“ pored postojećeg „Napomene“=====
Često je korisno održavati odeljak „Reference“ i ako se već koriste fusnote. U tom odeljku se korišćeni izvori ispisuju u azbučnomabecednom poretku. U člancima koji imaju mnogo fusnota, izvori često postaju nečitljivi, pogotovu kad fusnote sadrže i mnogo teksta koji daje dodatne podatke. Odeljak „Reference“, koji sadrži samo izvore, pomaže čitaocima da brzo i lako ocene kvalitet korišćenih izvora podataka.
 
==Preporučena literatura/Spoljašnje veze==