Wikipedija:Navođenje izvora – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{prevod}}
{{prečica|[[VP:NAVOD]]<br/> [[VP:NI]]}}
<!--{{style-guideline | [[WP:CITE]]<br />[[WP:REF]]}}
{{Policylist}}-->
 
Ova stranica je smernica koja opisuje kako u člancima navoditi izvore podataka. Navođenje izvora podataka je dio smernica [[Wikipedia:Bez originalnog istraživanja]] i [[Wikipedija:Proverljivost]]. To znači da bilo koji materijal koji se ospori i za koji nije naveden materijal bilo koji urednik može da ukloni. Za više informacija pogledajte gore navedene strane i [[Wikipedia:Pouzdani izvori]]. <!--Wikipedia:Reliable sources-->
Red 20:
 
== Kada navoditi izvore ==
<!--{{style}}-->
 
=== Kada dodate sadržaj ===
Red 42:
=== Tekst koji je, ili će verovatno biti, osporen ===
 
Osporeni tekst se može odmah potpuno ukloniti ili premestiti iz članka na stranu za razgovor na raspravu. Ako je osporeni tekst bezopasan, i samo smatrate da bi bio potreban izvor, stavite šablon {{tl|činjenica}} na kraju sporne rečenice ili dela rečenice. Šablon {{tl|provera navoda}} može biti koristan za označavanje citata koji su izvađeni iz konteksta ili za druge zloupotrebe citata. Necenzurisana kritika ili negativni materijal iz biografija živih osoba se može odmah ukloniti, bez stavljanja na stranu za razgovor. Pogledajte [[:en:Wikipedia:Biographies of living persons|-{:en:Wikipedia:Biographies of living persons}-]] i [[:en:Wikipedia:Libel|-{:en:Wikipedia:Libel}-]].
 
Razmišljajte unapred. Pokušajte da zamislite da li bi ljudi mogli da posumnjaju u ono što ste napisali, ili bi im moglo zatrebati više podataka. Ako ono što napišete na Vikipediji poduprete pozivanjem na jasan i pouzdan izvor, vaši prilozi će dobiti na stabilnosti.
Red 78:
*Neki urednici više vole da koriste [[Vikipedija:Šabloni|šablone]] za oblikovanje referenci; pogledajte [[Vikipedija:Šabloni/Citiranje|pregled šablona za citate]]; <!--Wikipedia:Citation templates--> za korisnike koji su upoznati sa postupkom citiranja a kojima treba referenca, postoji i [[Vikipedija:Šabloni/Citiranje/Brzi vodič za citiranje|brzi vodič]].<!--Wikipedia:Template messages/Sources of articles/Citation quick reference-->
*[http://citationmachine.net/ Lendmark mašina za citiranje] ({{jez-eng|Landmark Citation Machine}}) je takođe dobra za stvaranje bibliografija. Redovno se ažurira i radi na tri odvojena servera.
*-{'''Wikicite'''}- je besplatan program, trenutno u razvoju, čija je svrha da pomogne ljudima da propisno referenciraju svoje doprinose Vikipediji. Napisan je u programskom okruženju [[Vižual bejzik .NET]], te je prikladan samo za korisnike operativnih sistema [[Vindouz 2000]] i [[Vindouz XP]]. Izvorni kod i program su dostupni besplatno; više detalja je dostupno na [[:en:User:Dmoss|korisničkoj strani autora]].
 
'''Sistem prikaza referenci u člancima Vikipedije se vremenom može promeniti; jasnoća i doslednost u člancima su bitniji od strogog sprovođenja nekog određenog sistema.'''
Red 94:
=== Stilovi navođenja ===
Slede različiti stilovi navođenja koje možete koristiti za unošenje referenci u Vikipedijine članke:
*Ugrađene -{HTML}- veze (veze u tekstu)
*[[Vikipedija:Harvardsko referenciranje|Harvardsko referenciranje]], <!--Wikipedia:Harvard referencing--> i
*[[Vikipedija:Stil referenciranja Vankuver]]
Red 101:
Sva četiri stila prihvatljivi su stilovi navođenja izvora na Vikipediji. Nemojte menjati iz harvardskog referenciranja u fusnote ili obrnuto, a da prvo proverite na strani za za razgovor da li neko ima nešto protiv. Ako nema sporazuma, prednost ima stil koji je koristio prvi glavni doprinosilac.
 
==== Ugrađene -{HTML}- veze ====
{{poseban članak|Vikipedija:Unutrašnje citiranje}} <!--Wikipedia:Embedded Citations-->
 
-{MediaWiki}- softver podržava uključivanje -{HTML}- veza direktno u članak zatvaranjem URL-a u jednostruke uglaste zagrade — <nowiki>[http://www.google.com]</nowiki> — koje se prikazuje ovako: [http://www.google.com] Potpun navod bi trebalo dati u odeljku reference/bibliografija ovako:
 
<nowiki>*[http://www.google.com/ sajt Gugla]</nowiki>, koje se prikazuje kao:
Red 134:
 
* Ukoliko publikacija ima samo jednog autora, dodaje se prezime i godina izdanja u zagradama posle rečenice ili pasusa, a pre tačke. Na primer (Simić 2005).
* Ako postoje dva autora, koristi se (Simić & Ristić 2005). Za više autora se navede (Simić -{et al}-. 2005).
* Ukoliko pasus „Reference“ sadrži dva ili više radova istog autora koji su publikovani iste godine, koristite slovo iza godine izdavanja kako biste razdvojili različite izvore (na primer, (Simić 2005-{a}-2005a) i (Simić 2005-{b}-2005b). Pri tome, treba da budete sigurni da ste svuda u tekstu koristili baš to slovo kako biste u pasusu namenjenom referencama dobili sve radove koje navodite.
 
* Ako je datum izdavanje iz nekog razloga nepoznat, koristite „-{n„n.d.}-“ (što znači, „-{no„no date}-“date“, odnosno „nema datuma“).
 
* Mnogo puta, autori koriste izdanje knjige koje je objavljivano posle originalnog izdanja, odnosno reprint. U takvim slučajevima, često se pišu oba datuma, tako što se datum originala stavlja u zagradu i ispred datuma korišćene edicije:
:: (Marks [1867] 1967)
: Kompletan naziv reference bi glasio:
:: Marks, Karl. [1867] (1967). '' Kapital: Kritika političke ekonomije'' -{Vol. I.}- Izdao: Fridrih Engels. Njujork: -{International Publishers. ISBN 00000000}-
* Ukoliko se navodi i broj strane, po konvenciji se piše (Simić 2005:73).
* Ako se referencira tekst koji je naveden pod znacima navoda, tada se izvor navodi van znakova navoda, pre tačke, zatvoren u zagrade, „Primer jedne bitne rečenice“ (Simić 2005).
Red 201:
 
====Stil Vankuver ====
Stil Vankuver koristi se uglavnom u člancima sa tematikom iz oblasti medicine i srodnih nauka. Ovaj stil, prema odluci Međunarodnog komiteta urednika medicinskih časopisa (-{International Committee of Medical Journal Editors}-), koristi se u svim publikacijama iz oblasti medicine i srodnih nauka. Detaljan opis može se naći [http://wwwlib.murdoch.edu.au/find/citation/vancouver.html ovde], a primeri Vankuver citiranja [http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html ovde].
 
* '''Časopis'''
Red 248:
# Fusnote se posmatraju kao jedan od dva standarda stila citiranja u [[Čikaški priručnik stila|Čikaškom priručniku stila]].
# Fusnote se obično označavaju brojevima. Prema tome, odrediti ko je šta rekao zahteva od čitaoca da stalno skače od glavnog dela članka do odeljka sa fusnotama i nazad. Kad fusnote služe da pruže dodatne informacije, to uglavnom nije problem, ali ako služe za navođenje izvora podataka, to može biti problematično (jer je ponekad vrlo važno zapamtiti koji izvor iznosi koje podatke).
# Do nedavno, MedijaViki je imalo ograničenu podršku za fusnote. Konkretno, [[Vikipedija:Fusnote|automatsko nabrajanje fusnota]] se sukobilo sa upotrebom ugrađenih -{HTML}- linkova u uglastim zagradama sa automatskim pobrojavanjem, i ista fusnota se nije mogla koristiti više puta sa automatskim pobrojavanjem, mada je ovaj problem delimično rešen korišćenjem novog [[meta:Cite/Cite.php|&lt;-{ref}-> taga]]. (detaljnije u [[Vikipedija:Fusnote]])
# Mnogi od današnjih priručnika stila ne zahtevaju ili ne preporučuju korišćenje fusnota i referencijskih endnota za navođenje izvora {{ref_harvard|ConcordiaLibraries|Concordia Libraries|a}}. [[APA stil]] ne koristi fusnote za navođenje izvora. [[MLA priručnik stila]] predlaže korišćenje citiranje referenci u zagradama unutar tekstova, čime se smanjuje broj fusnota u korist bibliografskih napomena u zagradama unutar teksta gde god je to moguće; takve napomene u zagradama unutar teksta referišu na priložene spiskove ''Citiranih radova''.
# Uređivači ne treba da prebacuju izvore podataka iz jednog ''sistema'' u drugi, bez prethodne saglasnosti na stranici za razgovor o članku. Na primer, uređivači ne treba u istom članku da koriste i harvardsko referenciranje i fusnote. Ako ne dođe do dogovora, treba koristiti sistem koji je koristio prvi veći uređivač članka. Ovo se, međutim, ne odnosi na konkretan ''stil'', koji može predstavljati tehnički boljitak.
Red 305:
==Reference==
 
* -{Concordia Libraries (Concordia University).}- [http://library.concordia.ca/help/howto/citations.html -{Citation and Style Guides}-]. Datum pristupa 28. decembar 2004. (ovde se može naći spisak uobičajenih stilova navođenja izvora)
* [http://www.english.uiuc.edu/cws/wworkshop/writer_resources/citation_styles/apa/apa.htm -{Citation Styles Handbook: APA}-]
* [http://www.english.uiuc.edu/cws/wworkshop/writer_resources/citation_styles/mla/mla.htm -{Citation Styles Handbook: MLA}-]
* [http://www.apastyle.org/elecref.html -{APA Style.org}-]
* [http://owl.english.purdue.edu/handouts/research/r_apa.html -{Using American Psychological Association (APA) Format}-] (-{Updated to 5th Edition}-)
* [http://www.rhetoric.umn.edu/Student/Graduate/~mstewart/citations/ -{Citing Electronic Documentation}-] (-{APA, Chicago, MLA}-)
* [http://www.columbia.edu/cu/cup/cgos/idx_basic.html -{The Columbia Guide to Online Style}-]
* -{Ritter, R. (2002) The Oxford Style Manual, Oxford University Press.}- ISBN 0198605641
 
==Preporučena literatura==
* [http://www.uwsp.edu/psych/apa4b.htm -{Psychology with Style: A Hypertext Writing Guide}-]
* [http://webster.commnet.edu/mla/index.shtml -{A Guide for Writing Research Papers Based on Modern Language Association (MLA) Documentation}-]
* [http://www.liunet.edu/cwis/cwp/library/workshop/citama.htm -{AMA Citation Style}-]
* [http://www.wisc.edu/writing/Handbook/DocChiWorksCited.html C-{hicagoChicago/Turabian Documentation}-]
* [http://library.concordia.ca/help/howto/turabian.pdf -{Citation Guide - Turabian}-] {{PDF}}
* [http://www.library.unt.edu/govinfo/citate/Citegen.html -{General Guidelines for Citing Government Publications}-]
* [http://bailiwick.lib.uiowa.edu/journalism/cite.html -{Guide to Citation Style Guides}-]
* [http://www.stthomas.edu/libraries/guides/quickref/citing/ASRstyle.htm -{Sociology style (ASR)}-]
* [http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html -{Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals}-]
* [http://pubs.acs.org/books/references.shtml -{American Chemical Society reference style guidelines}-]
 
==Vidi još==
* [[Meta:Cite/Cite.php|Tag &lt;-{ref}-&gt;]]
* [[Vikipedija:Common knowledge|Vikipedija:-{Common knowledge}-]]
 
==Reference==