Razlike između izmjena na stranici "Svetleća dioda"

Dodano 3.187 bajtova ,  prije 5 godina
nema sažetka uređivanja
 
Razvoj svetlećih dioda je započeo sa diodama od [[galijum arsenid]]a koje su emitovala infracrvenu i crvenu svetlost. Napredak u [[nauka o materijalima|nauci o materijalima]] je omogućio izradu dioda sa sve kraćim talasnim dužinama, koje su emitovale svetlost raznih boja.
 
== Prednosti i karakteristike ==
 
Dodatne prednosti su male dimenzije, te izuzetno jednostavno upravljanje i regulacija, s obzirom da su temperaturno inverzne, nemaju problema sa niskim temperaturama, a noviji sastavi imaju vrlo visoku trajnost – 60.000 sati za 50% održanja svjetlosnog toka. Mnoge zemlje razmatraju promjene klasične rasvjete, a [[Kalifornija]] je pripremila zakon kojim će se klasične sijalice proglasiti [[Toksičnost|toksičnim]] otpadom jer sadrže teške metale, i dakako da je jedno od rešenja i LED rasvjeta.
Sijalice kakve danas poznajemo nastale su [[1910]]. godine, i sadrže balon u kojem je vakuum ili neki inertni [[plin]], te žarnu nit koja se usijava i na taj način svijetli te je iskoristivost svjetlosnog dijela sijalice samo 5%, a 95% otpada na [[Toplota|toplotu]].
LED rasvjeta ima efikasnost veću od 95%, znači da sijalica od 100 W ima istu efikasnost kao dioda od 6 W. Budući da nema žarnu nit koja bi pregorela ili staklo koje bi puklo, LED diode su vrlo pouzdane, jednostavno se povezuju s [[digitalnim sklopovima]] i za svoj rad ne zahtijevaju visoke napone. Ušteda energije je očigledna, tehnologija proizvodnje LED-a se razvila, i u svakom modernom uređaju nalazimo LE-diode, s obzirom na veliki udio klasične rasvjete, izmjenom iste sa LED-om u Europi bi se godišnje smanjila stopa emisije [[Ugljen dioksid|ugljenikovog dioksida]] za čak 25 miliona tona ili bi se „poništila“ emisija 10-ak miliona automobila.
 
U automobile visoke klase već danas se ugrađuju LED svjetla, a tim primjerom će krenuti i jeftiniji segment automobila, jer radni vijek LE diode je 100.000 sati te nisu osjetljive na paljenje/gašenje, udarce, vodu... dok je klasičnim ([[halogen]], običnim) sijalicama radni vijek 800 sati i imaju lošiju otpornost na udarce, vodu, paljenje/gašenje...
Korištenjem LED rasvjete u našem domaćinstvu drastično bismo smanjili račune za električnu energiju, jer bi ukupna rasvjeta cijele kuće imala snagu od 100 W što je danas [[snaga]] jedne prosječne sijalice koju koristimo u prostoriji, a osim finansijskih ušteda, smanjenjem potrošnje [[Energija|energije]] poništili bi godišnju emisiju manjeg gradskog automobila.
 
LED izvori također pružaju mogućnost veoma preciznog usmjerenja svjetlosti (veoma uski snop svjetlosti) na taj način smanjujući nepotrebne gubitke [[svjetlost]]i, to predstavlja manje svjetlosno zagađenje, ali ujedno i mogućnost puno efikasnijeg i preciznijeg razmještanja samih svetiljki.
LED koja koja je crvene boje, emituje svjetlost s' frekvencijom od oko 65 0nm. Zelena LED emituje spektar s’ frekvencijom od oko 600nm, a plava LED emitira svoju svjetlost sa oko 400nm. LE dioda ne emituje niti jednu drugu frekvenciju, za razliku od toplotnih izvora osvjetljenja, koja emituje puno veći [[spektar]] zračenja koji je i ispod i iznad spektra frekvencija vidljive svjetlosti.
 
== Primjene ==
 
Prvi prodor LE dioda je postignut u signalnoj rasvjeti za vozila (pozicijska svjetla, štop svjetla i pokazivači smjera), a sada se širi na akcentnu rasvjetu malih djelova u trgovinama te na dekorativnu i scensku unutrašnju i spoljašnju rasvjetu.
 
== Reference ==
1.513.355

izmjena