Knin – razlika između verzija

Obrisano 106 bajtova ,  prije 9 godina
m
Vraćene izmjene 91.185.111.208 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Munjanes (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 91.185.111.208 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 87:
Knin tada postaje središte pokreta za otcjepljenje većinski srpskih područja iz Hrvatske, a nakon formiranja [[Republika Srpska Krajina|Republike Srpske Krajinei]] protjerivanja hrvatskog stanovništva uz primjenu sile i strašnih zločina [[1991]]. godine postaje njen glavni grad.
 
Knin su, zajedno s ostatkom RSK, oslobodile hrvatske snage za vrijeme [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]]. [[5.8.]] [[1995]]. - vršeći strašan genocid nad lokalnim srpskim stanovništvom - dan kada se to dogodilo - u Hrvatskoj se slavi kao državni praznik - [[Dan domovinske zahvalnosti]].
 
Prije i za vrijeme same ofanziveoperacije nasilnoKnin je proteranoorganizirano skoronapustilo celokupnogotovo cjelokupno srpsko stanovništvo, ovaj dogadjaj se u mnogim prilikama nazivao genocidom. Ubrzo nakon toga je njihova imovina izložena pljački i paležu, a u ispražnjene srpske domove su naseljene izbjeglice hrvatske nacionalnosti iz BiH. Tek kasnije je hrvatska vlada dozvolila povratak srpskim izbjeglicama. To je danas izvor mnogih problema koji se tiču imovinskih i drugih prava, kao i političkih tenzija u trokutu koji čine Hrvati doseljenici, Hrvati starosjedioci i Srbi povratnici. Dodatni izvor problema je i izuzetno loša ekonomska situacija u gradu, tako da većina stanovnika, bez obzira na nacionalnost, uglavnom živi od socijalne pomoći.
 
== Uprava ==
1.871

izmjena